Negyedik felvonásához ért a Balaton átalakulását bemutató sorozatunk. Ezúttal a Fortepan archívumából válogattuk a képeket, jellemzően a 30-as évektől kezdve a 60-as évekig.

Első képünkön a balatonkenesei Fő utca látható. A fotóval egy kicsit csalnunk kellett, mert a régebbi képet valószínűleg tükrözték. Vagy teljesen újjáépítették a templomot, mindenesetre a valóságban pont fordítva látható a templom, mint a régi fotón.

Balatonalmádi egyik klasszikus látványossága a Liget kávéház, ami már jó néhány évtizede várja a vendégeket. Korábban Pannónia néven futott, de az évek alatt a nevén kívül nem sok változott itt. Még a rattanszékes vonalat is megtartották.

Szintén a változatlanság jelképe Balatonalmádiban a Sóhajok hídja és az Örökmécses. Több mint hetven éve ott vannak a Balaton partján, csak a fák egyre nagyobbak körülöttük.

Nem mondhatja el ezt viszont magáról Balatonalmádi strandja, ami alaposan megváltozott. A régi épületet mára teljesen elbontották, a strand pedig szépen kiépült: már nem csak egy kikopott füves nagy park, hanem vannak mindenféle árusok, és a füvet is rendben tartják.

De a balatonalmádi kikötő is sokat változott. Ami ezen a képen pont nem látszik, hogy előnyére, szépen felújították az új padokkal is felszerelt területet.