Végig azt várta titkon mindenki, mikor láthatjuk a fantasztikus kéttestű hajót, amint "féllábra" áll, kiemelkedik az egyik oldala a vízből, és úgy siklik a Balatonon 80 km/h-val. A balatonfüredi hajógyár marinájában ugyanis összeültek a vitorlás fejek, és kiötölték, hogyan szerezzenek népszerűséget a legnehezebben közvetíthető sportágnak: beültetnek olimpikonokat a tó legmenőbb hajójába, és elhívják a fél médiát. A dolog nekik is, nekünk is bejött.

Az esemény egy nagyon sokat csúszó sajtótájékoztatóval kezdődött, ahol a lazacos-kaviáros szendvicsek árnyékában sorba ültették az olimpikonokat (a listát elolvashatja keretesünkben), majd elkezdték a vitorlázást reklámozni. Józsa Márton és Kelemen Tamás vitorlázók meséltek az idei Kékszalagot megnyerő katamaránról, a Fifty-fiftyről is, amin körbeutaztatták később a Tihany és Füred közti öbölben az ismert arcokat. Egy-két sportoló aggódva nézett a hajó fotójára, amikor Kelemen kijelentette, hogy a hajó 80-nal is tud menni felbillenve, vagy épp közölte, hogy "ezért lesznek a biztonsági felszerelések, mert még mi se nagyon tudjuk, mi történik" nagy sebességnél.

A forradalmian újnak kikiáltott, kétárbocos vitorlást három másik úszó alkalmatosság kísérte: egy kishajó, amin az újságírók, és az épp nem a katamaránon lévő sportolók utaztak, egy gyorsabb motorcsónak a fotósoknak, operatőröknek és egy gumicsónak, ami ezek között hozta-vitte az embereket. Hamar megtudtuk, a sajtócsónakba beszálló Jakabos Zsuzsa úszótól sok jót nem remélhetünk, arra a kérdésre, hogy kimenti-e a vízbe esett bénákat, nevetve rázta a fejét.

Közben a sajtóhajón Mádai Vivien és Jakabos rábuktak az iPhone-okra, Csernoviczki Éva a vizet fürkészte, az új klippel készülő Kállay-Saunders András amerikainak tűnő haverjával dumált, Kozák Danuta pedig az előző napi sportolói buliról mesélt, ami miatt a meghívottak kétharmada nem tudott eljönni, mert annyira másnaposak lehettek. Az ultraszexinek kikiáltott Jakabos volt a nap egyértelmű sztárja, a 23 éves úszóklasszist a parton is körülzsongták a fotósok. Ezt tették a hirtelen pózra összeállt Kökény-Dombi-Cseh trióval is, akik közül a két kajakos az órájával menőzött. Cseh meg is jegyezte viccesen: "Nekem nincsen szép órám. Megverekszem érte!"

A vitorlázó olimpikonok

Csernoviczki Éva, cselgáncs, vb- és olimpiai bronzérmes (Londonban).
Jakabos Zsuzsa, úszás, kétszeres Eb-győztes, Londonban 200 m pillangón hetedik.
Cseh László, úszás, egyszeres világ- és rengetegszeres Európa-bajnok, három olimpián három ezüst és két bronz (az egyik Londonból).
Kozák Danuta, kajak, ötszörös világbajnok, kétszeres olimpia bajnok (mindkettő London), egyszeres ezüstérmes.
Szabó Gabriella, kajak, négyszeres világbajnok, olimpiai bajnok (London) és ezüstérmes.
Dombi Rudolf, kajak, egyszeres Eb-győztes és olimpiai bajnok (Londonban).
Kökény Roland, kajak, kétszeres világ-, kétszeres Európa-bajnok, olimpiai bajnok Londonban.
Berecz Zsombor, vitorlázó (Laser osztály), résztvevő az utóbbi két olimpián.