Hagyja a strandokat, bólogasson fesztiválon!

2013.06.28. 19:09

Nem az a tipikus balatoni nyaralóidő tombol odakint, a hétvégére is szerény 24 fokokat jósolnak, a tó vize is hűvösebb, mint egy hete. Emiatt még inkább érdemes a tóra látogatóknak lepattanni valami fesztiválra vagy rendezvényre, mert a partmenti városok és falvak e hétvégén is egy rakat néznivalót kínálnak.

Hármat a fülnek

Jelenleg a leghangsúlyosabb program az EFOTT nevű egyetemista-főiskolás fesztivál, amit Zánkán tartanak az Új Nemzedék Központban, már kedd óta. Pénteken fellép például az Anima Sound System, a Tankcsapda, a HS7, ByeAlex, a Carbonfools és a Kozmix, szombaton többek között a Faithless dj setje, a Vad Fruttik, a PASO, a Compact Disco és az Animal Cannibals koncertje lesz hallható, Dévényi Tibi bácsi meg minden nap megnyomja párszor a play gombot. Bővebb infó a honlapon.

Szintén zenei fesztiválnak mondható a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál, ami múlt szombat óta tart, és a mostani szombat lesz a zárónapja. Pénteken Eötvös József és Szilvágyi Sándor mesterkurzusát lehet megnézni a hangszerkiállítás és -vásár mellett, este pedig a Poetrio Brasilis csellós-gitáros-fuvolás triója lép fel az Anna Grand Hotel dísztermében. Szombaton Mateus dela Fontéval folytatódik a mesterkurzus a zeneiskolában, este pedig Gitaneiras flamenco-estet rendeznek a Balaton Szabadidőközpontban. Bővebb infók itt.

Balatonkenese se marad ki a tutiból: Alsóréti Szezonnyitót rendeznek a Parti sétányon szombaton. Sportversenyek, Frici bohóc fellépése, a Szivárvány Népdalkör nagykoncertje, Johnny K. Palmer frenetikus haknija és Dj Nyeste beach partija avanzsálják kötelező programmá a Szezonnyitót.

Kettőt a gyomornak

Aki kajálni akar egy kiadósat, az Balatonlellére menjen, ahol Bográcsfesztivált rendeznek. Ugyan a helyszín nem pont Lelle, hanem az idetartozó külterületi Rádpuszta, és annak szabadidőközpontja. A fesztivál lényege persze az Országos Gulyásfőző Verseny, aminek zárása a következő program lesz: "Este retro disco – neves DJ-vel!"

Révfülöp is a gyomorra bukott rá, már negyedszerre rendezik meg a Rétes- és Lakodalmas Fesztivált, aminek mottója: "Lakodalom van a Mi utcánkban". A nagy rétesnyújtás mellett lesz lakodalmas menet a végén nagy lagzival és hepajjal, a helyszín a Sport Üdülő, az időpont péntek-szombat, a honlap meg ez.

Ötöt a lokálpatriótáknak

Berényi Miklóst nem tudjuk meghívták-e, de a Berény utónevű települések Balatonberényben tartanak találkozót vasárnap. Ezt összemossák a Marcali Kistérségi Szezonnyitóval és a Balatonberényi Búcsúval, nagy buli lesz. Fellép minden Berény művészeti csoportja, zenél a Rajkó Zenekar és a Start Tánczenekar, na meg lesz borkóstoló, kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatói és kiállítások is. Bővebb programok itt.

Június 21. óta dübörög és július 5-ig kitart a tihanyi Levendula Fesztivál. Erről sajnos kevés az információ a falu honlapján, mindössze annyit írnak, hogy lehet levendulát lepárolni 400 forintért. Emellett azért megtartják a Vegetáriánusok Kedvenc Hétvégéjét is, ahol faszénen sült zöldségnyársakat lehet enni a Tihanyi Családi Szabadidő Parkban.

Június 28-30 között Balatongyörökön Római Kori Vigasságokat tartanak a Szépkilátón, eközben szombaton tartják a Nyitott Pincék Napját. Lesz minden: római-kori lakoma, régészsarok gyerekeknek, bortúra, utcabál, templomi koncert, sőt még a Seuso-kincseket is meg lehet találni!

Szombaton kezdődik Gyenesdiáson a Süss Fel Nap! nevű háromhétvégésnek beharangozott rendezvénysorozat. A mostani hétvége a Szabó Ferenc focitorna köré szövődik.

És végül amint azt megírtuk, szombaton tartják Balatonföldváron a 2. Balatoni Halászat Napját a Keleti Strandon. Jó nagy halászhálót is belevágnak a Balatonba, minderről korábbi cikkünkben olvashat.