Jó lenne jót enni a Balatonon is, ami túlmutat a hekken, a lángoson, a mikrós sült burgonyán, és a tegnapi bécsi szeleten, meg Cordon Bleu-n. A Gault&Millau, a Michelin mind ajánl éttermeket, na meg a Dining Guide is évek óta listázza a legjobbakat. Elkeseredésünkre a Balaton mellett még viszonylag kevés olyan hely van, amire a gasztronácik is megértően kacsintanak, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet mocsok jó kockás terítősöket találni a tó körül.
Megnéztük, hová menjenek, ha flancolni akarnak, el akarnák bűvölni a nőt, vagy csak ki akarnak rúgni a hámból.
A legtöbb listán előkelő helyen szerepel a balatonszemesi Kistücsök. Nyurgaponty, házinyúlpástétom, levendulazselés csirkemáj, hogy csak néhány ételt említsünk az étlapról. A sokak által minősített étterem nem olcsó, a menü 6990 Ft, a főételek 3000-nél kezdődnek, a leves és a desszert kijön egy ezresből. 300 féle bort kínálnak az ételek mellé.
A boroknál maradva, a Majthényi-présházat ajánljuk Balatonlelle felett, a Kishegyen. Hivószavak: kilátás, húsok, és a Konyári-pincészet borai. Itt nincsenek szofisztikált ételköltemények, van viszont csülök, pörkölt, rántott csirke, na meg rozmaringos bárány. Főételek 1350-től, desszertek 500 forinttól.
Nem lehet elmenni a Söptei-pincészet mellett, Csopakon. Nevéhez méltóan jó sok bor van, házias ételek, mint a marhanyelv tormával, mangalicakaraj, gomba- és húsleves. Frissensültek 2290-től, levesek 790-től.
Alsóörsön a Carpaccio éttermet ajánljuk, amely vicces módon főleg tengeri halban jó, de a sütemények is csodálatosak, a pizzákról nem is beszélve. Az árak a Budapesti éttermeket idézik, a személyzet jól kezeli azt is, ha 8 gyerek ordít folyamatosan, és faksznizik az ételekkel. Levesek 790-től, főételek 1790-től. Extraként házi gyömbér- és levendulaszörpöt is tartanak.
Ha hajlandó eltávolodni a tótól, akkor Köveskálon menjen el a Kővirágba. A Káli-medencében található étterem a Dining Guide tesztelői és a Magyar Konyha szerint is igen jó, köszönhetően az állandó tulajdonosi jelenlétnek. A panziót is magában foglaló étteremben őzragulevestől a bárányig sokféle ízvilág megtalálható, és a sült krumplin kívül minden házi készítésű.
Ha nagyon sok a pénze, menjen el a Chateau-Viszbe. Az év éttermének is választott étterem, amely szerepel a Food and Wine amerikai gasztro-szaklap 2012-es európai toplistáján, nagyon úri, nagyon elegáns, és elég drága.Három fogást 15 500 forintért kaphatunk meg, a 6 fogásosért viszont már 25 500 forintot kell fizetni. Azért még némi pénzt érdemes tartalékolni, mert a bor feláras.
Akinek egyértelmű, hogy nincs vacsora amuse bouche nélkül, hogy a péksütemény csak házi és frissen sült lehet, akinek a zeller capuccino fürjmellel az igazi szenvedély, annak ott a helye. A Viszben aludni is lehet, persze nem olcsón, de hát végtére is ez egy kastély.
Kedvenc éttermét kifelejtettük a listából? Tud egy szuper halsütődét? Írja meg nekünk, hogy elmondhassuk másoknak is!