Egy nagy adag jócsajjal, köztük Palvin Barbarával vasárnap zárta kapuit az EFOTT nevű egyetemista és főiskolás zenei fesztivál Zánkafürdőn. Mivel a Velvet munkatársa is a helyszínen járt, összevetettük az idei szervezést a tavalyi csapnivalóval, és örömteli fejleményeket találtunk. Mielőtt pontról pontra végigszednénk ezeket, érdemes leírni, hogy az EFOTT nem fix helyszínű fesztivál, minden évben új helyen tartják, ezért minden évben új helyszínhez kell alkalmazkodni.

1. Tavaly sok panasz érkezett a nagy távolságokra, főleg amiatt, hogy a fesztivál bejárata kilométerekre volt a vasútállomástól, és a transzfer nem volt gördülékeny (ráadásul a vörös hőségriadó fokozta a gyalogtúra veszélyességét). Idén azonban szinte rögtön a Zánkafürdő vasúti megálló mellett volt a fesztivál kapuja, nem volt szükség hosszú kutyagolásra.

2. Az időjárás tehát nem kímélte a velencei EFOTT-ot, brutális hőség után rongáló vihar jött, a szervezőknek hatalmas pluszmelót okozva. Idén nem volt szükség rendkívüli intézkedésre, hacsak azt nem vesszük bele, hogy pulcsit kellett venni a hűvösebb éjszakák miatt.

3. A fesztiválon egyedüli fizetőeszközként alkalmazható kártya működése is flottabb volt, nem hallottunk visszaélésekről. Sor persze volt a kiváltásakor és beváltásakor, de ezt több ablak üzembe helyezésével igyekeztek orvosolni. Feltöltőpontból ugyan nem volt túl sok, de a kis területű fesztivált ennyi is ki tudta szolgálni, a rendszer végig működött. És már csak 200 forint kauciót vontak le a kártyáért.

4. A beengedés és a sorok valószínűleg idén is megvoltak, csak a nagy meleg nem, bár munkatársunk nem tartózkodott ott az első napon, így nincs hiteles információnk erről.

5. A tavalyi szörnyű, kánikulának és viharnak is kitett, zuhanyokkal és vécékkel gyéren ellátott sátorhelyek után az idei kemping a luxust súrolta. Mindez nagyban volt köszönhető Zánka adottságainak. A kemping nagy része ugyanis egy ligetes területen volt, sok-sok árnyékkal, gondoskodtak a vizesblokkokról, sőt pár rozoga kerti csap is sokat segített a szomjazó és fogat mosó fiatalokon. És ne feledjük el a Balatont magát, ami ugyan hideg volt, de egy gyors zuhanyt pótolhatott az igénytelenebbjénél.

∑: Az EFOTT idén tehát elképesztően jól járt a zánkai Új Nemzedék Központ használatával. Eleve adott volt egy hatalmas tábor rengeteg fix szálláshellyel, így sok-sok embernek nem kellett a kempingezést választania. A fesztivál területe infrastrukturálisan pazarul van ellátva, így nem kellett kiépíteni spontán egy elektromos és vízhálózatot a pusztába. A fesztivál hosszú évek óta a legkompaktabb volt, kis területen, de nem túl zsúfoltan működött, minden pontja pár perc sétával elérhető volt, cserébe viszont megkaptuk az utóbbi évek legkisebb nagyszínpad előtti küzdőterét. De így is megérte a helyszínválasztás.

Frissítés: Időközben megtudtuk, hogy az EFOTT-ot idén szervező Budapesti Corvinus Egyetem csapatának az érdeme a helyszínválasztás.