Most, hogy a kormány megreformálta hazánk dohány-kiskereskedelmét, utánanéztünk az egyik legfontosabb vonulatnak: ha a Balatonon nyaralunk, hol tudunk cigit beszerezni. A NemzetiDohány.hu-n iránymutatást nyújt a Dohányboltkereső, amihez egy térkép is tartozik. Csak nem túl jó.

Ahogy az ország más részein, úgy a Balatonnál is akadnak furcsaságok. Egyrészt vannak nagy rések a trafic-hálózatban. Például az ember végiggurulhat Balatonkeneséről Siófok központjáig anélkül, hogy egyetlen dohányboltot lásson, legalábbis a hivatalos térkép szerint. Magyarán se Akarattyán, se Aligán, se Világoson, se Siófok-Sóstón, se Szabadifürdőn nincs egyetlen dohánybolt sem. Aki kocsival van, azon segíthet, ha elugrik Csajágra, Balatonfőkajárra, Lepsényre, Balatonszabadira vagy a négyboltos Enyingre. A képet azonban árnyalja, hogy a független Trafikvadász szerint Akarattya közepén van egy dohánybolt.

Nagy a hivatalos hiátus Balatonlelle és Balatonszárszó között is, hosszú kilométereken át nincs itt bolt, de még a parttól távolabb sincs, Látrányig kell kiautózni (az említett Trafikvadász azonban megjelöl egy üzletet Balatonszemesen). A turisztikailag felkapott Szigliget is csak a hivatalos kereső szerint nem kapott cigiüzletet. Sok városban jellemző, hogy egybezsúfolva helyezték el a trafikokat. Erre jó példa az említett Siófok, ahol a tágan vett belvárosban található nyolc bolt, kettő került csak a külvárosokba. Fonyód két trafikja két saroknyira van egymástól, Keszthelyen pedig a partmenti sétány környéke maradt trafik nélkül (pedig 9 is van a városban). Zánka és Csopak egyetlen trafikja is felkerült a hegyre. Az egész Tihanyi-félsziget is egy üzletet kapott az Ófaluban, így a kompnál sem lehet többé cigit venni, amíg vár az ember a hajóra.

A továbbiakban felsoroljuk, hol mennyi trafik lesz a tómenti településeken, a részletekért (pl. címekért és elérhetőségekért) kattintson erre a linkre!

  • Trafik nélkül maradt tóparti települések (dőlt betűvel szedve a Trafikvadászon lelt trafikos falvak): Aszófő, Balatonkeresztúr, Balatonőszöd, Balatonrendes, Balatonszemes, Balatonvilágos (elvileg osztottak ide koncessziót, de nem találtuk nyomát), Örvényes, Paloznak, Szigliget.
  • 1 trafik: Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonakali, Balatonberény, Balatonederics, Balatonfenyves, Balatongyörök, Balatonkenese (bár a 2014-től önálló Balatonakarattyán nincs trafik), Balatonmáriafürdő, Balatonszárszó, Balatonszepezd, Balatonudvari, Csopak, Kővágóörs (bár a partmenti Pálköve falurészen nincs trafik), Révfülöp, Szántód, Tihany, Vonyarcvashegy, Zamárdi, Zánka.
  • 2 trafik: Alsóörs, Balatonföldvár, Balatonfűzfő, Fonyód, Gyenesdiás.
  • 3 trafik: Balatonboglár, Balatonlelle.
  • 4 trafik: Balatonalmádi, Balatonfüred.
  • 9 trafik: Keszthely.
  • 10 trafik: Siófok.

Kihagytunk valamit? Ön tud olyan trafikról, amit kihagytunk? Írja meg nekünk!