Napos, pár fokkal a hét közepinél hűvösebb idő lesz a Balatonon, így mindenképp megéri leruccanni a hétvégén. És már mi se hisszük el igazából, de a végtelenségig csúsztatott Balaton-átúszást is megtartják végre. Komolyan. Nem vicc.

Szépen úszik a vadkacsa

És tényleg nem viccelünk, szombaton a révfülöpi focipályán, majd a kikötőben gyülekezzen, aki át akarja úszni a tavat. "A szervezők a még pontosabb meteorológiai előrejelzés érdekében azonban fenntartják a változtatás lehetőségét, ezért a végső megerősítést pénteken délben teszik közzé" –közölték még csütörtökön, aztán pénteken meg is erősítették: MEGTARTJÁK! A táv amúgy 5,2 kilométer, a cél a balatonboglári Platán-strand, a nevezési díj 14 év alatt 4000, afölött 5000 forint, 8 órától lehet úszni, akár egy vadkacsa. Bővebb info az átúszás honlapján.

Aki dögös mazsorettlányokat akar stírölni, annak Balatonberényben a helye szombaton. Ekkor és itt tartják ugyanis a Dunántúli Amatőr Művészeti Fesztivál Moderntánc és Majorette Versenyét a Szabadtéri Színpadon (vagy eső esetén a Művelődési Házban). Sok csaj, nulla belépő és délután 2-es kezdés garantált. Mindemellett sportversenyeket is tartanak a faluban, lesz strandröpi, strandfoci, kosárlabda és tollasbajnokság is, a gyerekeknek meg arc- és testfestés.

Bál van, különös bál van

A hétvége egyik legnagyobb dobása egyértelműen a 188. balatonfüredi Anna-bál lesz, amire hagyományosan a Velvet is ellátogat majd. A mulatság már pénteken elkezdődik és vasárnapig tart, a helyszín a Vitorlás tér és persze az Anna Grand Hotel lesz. A szombat lesz az egész rendezvény csúcspontja. Kocsikáztatják a tavalyi bálkirálynőt, lesz fúvószenekar, ünnepélyes bevonulás, beszédek, táncok, nagy kajálás, a Bál Szépének megválasztása, buli és megint kajálás. Sok kísérőprogram már lezajlott, de nem az összes: szombaton a Kisfaludy Színpadon táncok és a Vitorlás téren utcabál, vasárnap szintén a Színpadon fúvóskoncert, majd az új bálkirálynő kocsikázása, az Arácsi Népházban pedig Wolford Alexandra dalol majd.

Búcsúzom, későre jár

Már mi is írtunk a Krisna-völgyről Somogyvámosnál, most épp búcsút rendeznek a hétvégén. A csinos Krisna-tudatú lánnyal reklámozott 18. búcsú elképesztő mennyiségű programot kínál. Tradicionális indiai zenét játszanak, lehet íjászkodni, lesz pantomim, indiai esküvő, táncok, aikido-bemutató és még sorolhatnánk. A pdf-ben megtekinthatő programfüzet itt elérhető.

Egregyi Búcsút tartanak Hévízen, amit egy vasárnap reggeli szentmise pörget fel, majd főzőverseny, népi játszótér és a Brumi Bandi Band fellépése is továbbgörgeti a rendezvényt. A Musica Antiqua együttes is zenél, majd magyar nóta és utcabál zárja a Mária Magdolna napi búcsút.

Figyelj, most buli van!

Szerencsére fesztivál is lesz, méghozzá a Szemes Fesztivált rendezik meg Balatonszemesen július 17-21-én. Szombaton főzőverseny, BMX-bemutató, zumbázás, Balkan Fanatik-koncert, jóga, zumba és utcabál is lesz, vasárnap pedig Falusi Mariann is fellép Szabó Balázs Bandája mellett, de az Anno Mókus discóra is elmennénk. A legjobbat majdnem kihagytuk: "Szombaton ingyen ölelés!" Bővebb infók itt.

Csopakon a Fröccsöntő lesz a középpontban. Amint a nevéből sejteni lehet, piás-kajás fesztivál lesz ez a javából, ahol a IX. Csopaki Parti Ulti Partyt is megrendezik. Szombaton Juhász Marcell a gyerekeknek varázsol, fellép a Fourtissimo Jazz Orchestra, vasárnap lesz az ultiverseny, illetve a Carbovaris és az Acoustring koncertje. A helyszín a Fürdő utcai parkoló, bővebb adatokat itt talál.

Érdekes módon nagyon terjed Magyarországon a "Premium Music Festival" kategória, ez alól a VeszprémFest sem kivétel. A Balatontól egy köpésre fekvő megyeszékhelyen szombaton maga Craig David ad nagykoncertet, előtte Király Viktor danolász. Ezalatt a Kolostorban a Szalóki Ági Trió zenél, míg a párhuzamosan futó Rozé, Rizling és Jazz Napokon hat zenekar is muzsikál majd, a sort itt Heinz Gábor Biga zárja az Óváros téren.