Szombaton rendezték meg Balatonfüreden a 188. Anna-bált, mely idén sem az őrületes izgalmakról szólt, az úri közönség egyszerűen csak vacsorázott és táncolt egy jót. Az idei bál valahogy jobban szervezettnek tűnt, mint a tavalyelőtti, minden gördülékenyen haladt, program programot követett, mi meg közben azt próbáltuk kideríteni, ki miért jött el a bálra.

Rengeteg elsőbálozó volt idén, és a korábbi évektől eltérően most nem zsűri, hanem a résztvevők választhatták ki azt a 15 lányt, akik versenyezhettek az Anna-bál szépe címért – jellemzően az elsőbálozók közül választottak. Mivel minket nem kötött a vacsora, amíg a vendégek ettek a bevonulást követő séta, köszöntő, táncbemutató, majd nyitótánc után, kicsit körbekérdezősködtünk ki, miért érzi fontosnak, hogy cirka 50 ezer forintért részt vegyen egy estélyiruhás balatonparti ünnepségen. Persze az Anna-bál ennél sokkal több, tradíció, hagyomány és legfőképp az idősebb felmenők álma – tudtuk meg hamar.

Ki lehet végre öltözni

„Azért szeretem, mert nagyon nagy magyar hagyománya van, és ez az egyetlen komoly bál, ami Magyarországon megmaradt. Az utóbbi években mindig eljöttem” – mondta Dr. Szirmai László, aki nem üzletel a bálon, csak szórakozik. Számára Ókovács Szilveszter (a Magyar Állami Operaház vezetője) szolgálhatott remek hírrel, amikor az est vége felé bejelentette, hogy jövő március elsején ismét rendeznek Operabált.

Mi az Anna-bál?

Az Anna-bál olyan „táncvigalom”, amelyet hagyományosan Anna napján (július 26.) szoktak rendezni magyarországi fürdőhelyeken. Az esemény egyben a fürdőévad első szakaszának végét jelenti. A hagyomány szerint Szentgyörgyi Horváth Fülöp János rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban az első Anna-bált lánya, Anna Krisztina tiszteletére. A hagyomány szerint Krisztina ezen a bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal.

A 19. században ez a bál volt a legkedveltebb az arisztokraták körében és számos híresség vett részt rajta, mint Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Blaha Lujza is. Az Anna-bálokat több-kevesebb rendszerességgel tartották meg, de nem minden évben. 1862-ben választottak először bálkirálynőt Kozma Irma személyében. Az 1950-es évektől kezdődően az Anna-bál Szépe címet adták annak a lánynak, akit a zsűri vagy a többi vendég a legszebbnek talált a bálban. Az első díj egy Viktoriánus stílusú váza és Erisz almája, a második díj egy Rotschild stílusú váza, a harmadik helyezett díja pedig egy Apponyi stílusú váza, valamennyi a Herendi Porcelánmanufaktúra felajánlásában. A kommunista éra alatt az 1980-as évek közepéig az Anna-bál Szépe választás volt az egyetlen országosan is ismert - bár nem hagyományos - szépségverseny, így a győztesek neve minden évben sajtónyilvánosságot kapott.

Forrás: Wikipédia

„Amikor Anna-bál volt, mindig néztem a bált és valahogy eldöntöttem, hogy ha egyszer nagy lesz az unokám, elhozom ide. Ez az első bálunk, de Füreden rengeteget voltunk már” – ismertünk meg egy másik fajta motivációt, melyet Komáromi László osztott meg velünk, aki 18 éves lányunokáját születésnapjára lepte meg a belépőkkel. „Anyukámnak volt ez nagyon szívügye, hogy mindenképp el akart jönni, amikor pici volt, mostanra eljutott végre a bálra. Szép nagyon, tartják magukat a programokhoz, amik élvezetesek, folyamatosan történik valami” – hallottuk Ritától, de az igazi, belső női motivációra egy középkorú hölgyvendég világított rá, aki több ruhával is készült: „Az a lényeg, hogy végre ki lehet öltözni”.

Darvalics Virág az Anna-bál szépe

Este 11-kor, miután mindenki megvacsorázott és leadta szavazatait, a bál 15 legszebb – vagy csak legtöbb ismerőssel érkezett – lánya felvonult a színpadra, hogy a Schiffer Miklós által vezetett szakértő zsűri kiválaszthassa közülük a győztest. A szokásos szépségversenyeknél jóval gyorsabban zajlott a választás, hamar kiderült, hogy Szóráht Sarah lesz a második udvarhölgy, Balla Lilly az első udvarhölgy és Darvalics Virág az Anna-bál szépe.

„Kiskorom óta itt van nyaralónk a Balaton mellett, sokat hallottam az Anna-bálról, így nem is volt kérdéses, hogy ahogy 18 leszek, megpróbálkozom. A családommal jöttem és családi barátokkal. Nem számítottam a győzelemre, amikor körbenéztem eléggé úgy tűnt, hogy nagyon kemény a mezőny, úgyhogy meglepett nagyon, hogy nyertem” – mondta a Velvetnek Darvalics Virág. „Hágába fogok kiköltözni augusztusban egyetemre, hotelmenedzsmentet fogok tanulni. A díjakat pedig kirakom itt a tihanyi nyaralóba, hogy apának minden ismerőse lássa, majd büszkén mutogatom mindenkinek!” – tette még hozzá az elsőbálozó győztes.

A szépségverseny lebonyolítása a közönségszavazás miatt ugyan változott tavaly óta, de az nem, hogy ismét végigvárta az éjfélig nyúló eseményt a hotelen kívül több tucatnyi bál-mániás, akik folyamatosan fényképeztek minden estélyi ruhás nőt – valószínűleg ők azok, akiknek majd a lányai egyszer bálbelépőt kapnak születésnapjukra. Az is változatlan maradt, hogy a bálozók a pazar menü mellé inni csak azt kaptak, amit fizettek, de mint megtudtuk, 3-4 ezer forintért már lehetett venni egy üveg finom bort, úgyhogy nem kellett súlyos tízezrekkel készülnie, csak annak, aki józanul nem mert táncolni.

Éjfél után ugyanis kezdődött a bálteremben a buli – de ne képzeljenek nagy őrületet, ráadásul ekkor sem maradt étel nélkül senki, mert alig két órával a bőséges vacsora befejezése után megnyílt az éjféli büfé (mivel itt a kaja legalább annyira fontos, mint a programok, alább elolvashtaja a menüt). Celebek idén nem nagyon voltak, szép ruhák viszont igen, nézze meg a galériában, hogyan szórakozik az éjfél után is elegáns benyomást keltő közönség!

A 188. Anna-bál menüje

Üdvözlő ital

Pezsgő, narancslé

Hideg előétel

Füstölt pisztrángfilé balzsamos marinált zöldségekkel, fürjtojással és lazackaviárral

Diós libamájterrine házi zabpehely chips-szel és lilahagyma lekvárral, rozmaringos zöldalmapürén tálalva

Leves

Erőleves keleties fűszerezéssel, rákhússal töltött wonton tésztával és gyömbéres-narancsos sárgarépa kévével

Főétel

Vajastésztában sült borjúfilé érmék, turbolyás kucsmagombával, fava babbal, burgonya mousseline-nel és

Barbarie kacsamell lassan sütve kelkáposztába ágyazott majorannás árpagyöngy rizottóval, jus-vel

Desszert

Aranyfátyol torta

Bazsalikomos csokoládé tekercs vörös áfonya zselével

Narancsos Campari parfé

Éjféli svédasztal

Magyaros vegyes ízelítő, Kézműves sajtvariációk, Vörösboros vadpörkölt juhtúrós szrtapacskával, Kenyértésztában sült mustáros sertéscsülök bajor burgonyasalátával és lilahagymás babsalátával, Paradicsommal és mozzarellával grillezett bazsalikomos jércemell oliván sült roppanós zöldségekkel, Gyümölcsoázis Cukrászínyencségek