"Úristen, mit csinál a Milán? Odament a rendőrökhöz... elképesztő. Látod, kellő magabiztossággal még a rendőröket is leszólítja!" Egy ilyen jelenetnek is szemtanúi voltunk a múlt hét végén Siófokon, ahol a Puafesztivál nevű tábor lényegét igyekeztünk megfejteni. Dióhéjban annyi, hogy megtanítsa a férfiakat hatékonyan csajozni. Ha már egyesek ilyen furcsán csinálják.

A szervező cég azt ígéri honlapján, hogy önbizalmat és domináns kiállást önt azokba a férfiakba, akik úgy érzik, híján vannak ezeknek, és ez alapján gyökeresen átalakulhat az életük. Ez kihathat mind a lányok felszedésére, mind az általános kommunikációra. Ha valaki elég ideig hallgatja Valent "Jimmi" Gábor táborvezető előadásait, és részt vesz a gyakorlatokon, előbb-utóbb pua lehet belőle.

Pua és számzárás

Na de mi az a pua? A pua egy angol betűszó, a Pick Up Artist (kb. felszedő művész) rövidítése. A pua ugyanakkor egy jól bejáratott üzletet is takar, világszerte cégek ezrei specializálódtak arra, hogy önbizalom nélküli férfiakból puát képezzenek, persze jó sok pénzért. A Puafesztiválra is változó összegek jelentik a beugrót, a többféle jegy ára idén az 5900 forinttól a negyedmillióig terjedt. Persze ebben benne van a szállás, és mindenféle VIP-tanfolyam és coaching. A helyszínválasztás pazar, két utcányira laknak a leendő puák Siófok Ibizájától, a Petőfi sétánytól.

Mi csak a pénteki napra ugrottunk le, de rögtön az események közepébe csobbantunk: a salsaoktatásra. A botlábakból igyekeztek kihozni a Fred Astaire-t, utána pedig mindenki tátott szájjal nézte Jimmi mutatványát. Megtanította ugyanis, hogyan vonul be az ember a táncparkettre: Kiment. Becsukta az ajtót. Benyitott. Ragadozó tekintettel körbenézett. Kipécézett egy lányt. Aztán be is rántotta táncolni. "Végig úgy nézed, mint egy farkas. Legyél farkas!" – oktatott vicsorogva. Ez így jól hangzik, de mi van, ha az embert úgy rázza le a kiszúrt csaj, mint koszt a ruhájáról? Jimmi filozófiája szerint mosolyogva, tekintéllyel és fölénnyel tovább kell vonulni. Ezt is illusztrálta, a jelenlévő trénerlányok pedig nagy beleéléssel pattintották őt le.

A Nagy Lerohanás

Az alcímben feltüntetett címet adták annak, ami este következett: a terv az volt, hogy a napok óta oktatás alatt álló tanulók végre igazi puaként nekiessenek a siófoki éjszakának. Nagy szerencsénkre Milán lazán vállalta, hogy elkísérjük a saját vadászatára, miközben trénere mellettünk kommentálta a piros ingben hódító fiatal férfi ügyeskedését. Milán bevetette a lecsótaktikát, három lányt azzal állított meg, hogy nem tudja, mennyi paradicsom kell a lecsóba, amit főzni szeretne. Ebből nem lett számzárás, magyarul nem sikerült telefonszámot cserélnie, a lányok gyanút is fogtak, hogy többen figyelik a jelenetet, és egy kamera köröz körülöttük.

Nagy szerencséjére egy másik csajtrió se jött össze igazán, később ugyanis láttuk, amint a társaságukhoz tartozó kigyúrt, kopasz férfiak mennek oda a lányokhoz. Milán azonban kitanult mindent, nem adta fel, és később már tök egyedül is folytatta a vadászatot. A rendőrökhöz is  bátran odament, a vége nagy közös nevetés és haverkodás lett. Puává vált, mi meg egész este egy csajt se tudtunk tartósan felszedni.