Egy szép hagyományt folytatunk a Velvet Balaton blogjában: ahogy 2012-ben és 2013-ban, így idén is összefoglaljuk, mennyiért és hogyan lehet parkolni a Balaton-menti nagyobb városokban. Ha pár hasznos tippet akarunk adni arra, hogyha nem akarja, hogy megcsapolják a pénztárcáját a pénzéhes önkormányzatok, akkor az első az, hogy viseljen el egy kis sétát. Ha kibírja, hogy 5-10 percet sétál, a nem metropolisz méretű tóparti városok bármelyikében talál a centrumhoz közeli ingyenes parkolóhelyet. A legjobb opciók általában a központ melletti kihalt mellékutcák, de a közeli szupermarketek ingyenes parkolói se rosszak, és érdemes arra is figyelni, van-e P+R parkolója a városnak.

Siófok

Június elején tíz új parkolóautomatát üzemeltek be Siófokon – számol be a nagy hírről a Sióport. Azt írják, nem bonyolult az új órák használata, de azért mindegyik mellé állítottak egy városőrt, hogy a bizonytalankodó autósoknak segítsenek (az új automaták helyeit itt találja). Az automaták nem adnak vissza és csak érméket fogadnak el, pénzt váltani hivatalosan négy helyen lehet. A városban jelenleg 40 automata működik, ezek közül 17 régi. A tarifák miatt óriásit szívhat az, aki tájékozódni szeretne, a neten szinte semmilyen információ nincs a zónákról és a díjakról, mi ezt a tavalyi táblázatot találtuk a város honlapján.

A rendeletek között azért rá lehet lelni az utoljára tavaly nyáron módosított parkolási szabályzatra. Eszerint autóra az óradíj szezonban 320, szezonon kívül 160 forint, a szezon pedig május 15-től szeptember 15-ig tart. A fő sétányok (Petőfi és Beszédes) mellett sok belvárosi utca fizetős, a teljes listát ezen a linken (az 1. mellékletben) találja. Persze a helyi lakosok, akiknek Siófok Kártyájuk van, borzasztóan nagy parkolási kedvezményeket kapnak, akár óránként 20 forintból megúszhatják a kalandot.

Balatonfüred

Füreden hamar megnyitották a szezont, már április 15. óta fizetni kell a belvárosban a parkolásért. A városban két új automatát szereltek fel, rendezték a Séta utcai parkolókat és előkészítik a Kisfaludy strand garázsának tanulmánytervét (jelenleg a város legnagyobb ingyenes parkolóplacca található itt). A felsővárosi központban a vásárcsarnok környékén is sok új parkolót létesítettek.

A zónák és a díjak nem változtak. Az alsóvárosi Blaha Lujza és Kisfaludy utcák a legdrágábbak, óránként 500 forint a parkolás itt. A piros zóna a Zákonyi Ferenc utca menti, a Szabadság utcai és az Esterházy strand előtti parkolókat jelenti, itt 240 forint/óra a díj. A 140 forintos zöld zóna a felsővárosi, a városháza körüli parkolóhelyeket (itt egész évben fizetni kell!), a Széchenyi téri, a Honvéd, Huray, Csokonai, Zsigmond, Park Erkel Ferenc, Liliom, Táncsics és Séta utcai parkolókat jelenti. Itt két logikus kiskapu van: a Huray utcai egykori piac területén és a Kisfaludy strand fölött alakítottak ki ingyenes P+R parkolókat.

Keszthely

A nyugati medence fővárosában enyhült a parkolási szigor, bár ez inkább szezonon kívülre igaz. Keszthely honlapja szerint március közepén a belvárosban, a Nádor és Iskola utcák környékén az első óra mindössze 20 forintba kerül, a továbbiak viszont már az úgynevezett lila övezetnek megfelelően 240 forintba. Ez az – amúgy lerövidített – szezonra nem igaz, június 15. és augusztus 25. között rendes tarifát kell fizetni az első órában is. Van új parkoló is a városban, a Bem utcait nyitották meg a nagyközönség előtt. A Sörház utcai és a Zeppelin téri parkolókat pedig újraaszfaltozták.

Keszthely amúgy jó példát mutat a parkolás terén, a VÜZ Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. honlapján könnyen megtalálhatunk mindent a Parkolás fül alatt. Mivel felsorolni elég hosszas lenne a parkolási zónába bevont belvárosi utcákat, nézze meg ezen az interaktív térképen inkább. A lényeg, hogy mindennel együtt hat övezet létezik, 50, 100, 160 és 200 forintos óradíjakkal, a fizetős övezet nagy része a Helikon park és a kastély közötti utcákban található. Nem elvetendő ötlet, ha az ember a Rákóczi utca 3. alatti Fórum parkolóházat veszi igénybe, itt szezonban (május 15-szeptember 15.) óránként 160 forintért még őrzik is a kocsit. További részletek a keszthelyi parkolásról itt.

Tihany, Badacsony, Fonyód

Tihany a tómenti legkisebb olyan település, ahol van parkolási díj, sőt parkolóautomata is. Autóval 200 forintot kell óránként fizetni többek között a temető melletti, a polgármesteri hivatal előtti vagy épp a Visszhang-dombi parkolóban. A teljes listát megnézheti itt.

Badacsonytomajon a parkolókat üzemeltető BVU Kft. honlapja szerint a badacsonyi kikötő környékén kell fizetni 270 forintot óránként. Itt nézheti meg a pontos térképet. Fonyódon tavaly még fizetős volt a Vigadó tér és a Fürdő utca egy része július 1. és augusztus 25. között (200 Ft/óra), de a rendeletek nem érhetők el a város honlapján, hír pedig nincs változásról, úgyhogy a tavalyi helyzetet kell minimumnak venni, ha idelátogatunk.

A többi tóparti városban (Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonföldvár, Zamárdi) tavalyhoz hasonlóan idén is ingyenes maradt a parkolás.

Országos mobilparkolás

Ami a Balaton-parti fizető parkolókat is ugyanúgy érinti, hogy országosan egységes mobilrendszeren keresztül lehet július 1-jétől fizetni a parkolásért és az autópálya-használatért. Módosul az a telefonszám, amelyen keresztül SMS-sel, vagy hívással elindítható és befejezhető a fizetés. Eddig a körzetszám után a 810-es behívó szám volt, amely július elsejétől 763-ra módosul, ezt követi a fizető automatákra ragasztott négyjegyű azonosító szám. A rendszerről részletes tájékoztatás a zrt. új honlapján, a www.nemzetimobilfizetes.hu oldalon érhető el, ez a viszonteladók szolgáltatásait, a mobilparkolással és az e-matrica-vásárlással kapcsolatos részletes tájékoztatásokat is tartalmazza, az Index cikkét a rendszer késéséről pedig itt olvashatja az Index cikkét.