Panaszkodtunk már arra, hogy a balatoni üzletekben nem lehet balatoni borokat kapni, úgyhogy nagyon megörültünk, amikor megtudtuk, hogy Balatonakaliban június 6-án olyan üzlet nyílt, ami állítólag tele van helyi és környékbeli termelők áruival, és nemcsak borokkal. Jól meg is néztük.

A Balaton környékén egyre több olyan piac, és fesztivál van, ahol a környék ízeit lehet kóstolni, de a legtöbb élelmiszerboltban csak elvétve találkozhatunk a helyi termelők termékeivel.

Balatonakali kissé túlmozgásos vállalkozója, Tóth Béla júniusban fejlesztette fel eddigi kis üzletcsoportját, és 760 nm-en nyitott új üzletházat. A 71-es út mellett fekvő ABC mellett maradt még hely egy szoláriumnak, és ha hiszik, ha nem, egy lottózóként is funkcionáló Nemzeti Dohányboltnak is, és továbbra is működik egy – szintén a vállalkozó tulajdonában álló – étterem és egy cukrászda az üzletház mellett. (Ha szeretne jól szórakozni, nézze meg ezen a videón Tóth Béla beszámolóját arról, szerinte hogyan nyomták le saját mandulás kreálmányukkal a Gundel-palacsintát!)

Az elvárásaink nem voltak túl magasak, igazából arra számítottunk, hogy egy sarokba bepakolnak pár ismertebb bort, paprikát, vagy valami még sablonosabb dolgot, de szerencsére csalódnunk kellett. A borok többsége valóban balatoni, a lekvárok szintén környékbeli kistermelőktől származtak – a nagyjáról még soha nem is hallottunk.

A polcsorok kiemelt helyére pakolt ételek és italok tálalása viszont kissé émelyítő,  ahova csak tudták, kibiggyesztették a táblát, ami A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjeggyel bizonygatja, hogy itt bizony óriási dolog történik. Hát könyörgünk, hadd kóstoljuk már meg előbb, azért nem egy 200 éves, megbízható címerről van szó, amit látva a vásárló megnyugszik, és minden ellenérzését félretéve a balatoni tökmagos maszlag után nyúl.

Tény, hogy ha akarja, itt simán vásárolhat úgy, hogy képes lesz csak balatoni cuccokból összeállítani egy laza ebédet vagy vacsorát. Ráadásul a legtöbb áru csomagolása is szép, nincs túlmagyarkodva, sőt a borcímkék kimondottan csalogatóak. Kár, hogy áfás számlát itt is csak sóhajtozás közepette adtak.

Viszont tényleg szuper, hogy lehet kapni olyan vicces nevű dolgokat, mint a pitypangszirup vagy a (valójában bodzából készült) gumibogyószörp, és meg lehet kóstolni például Bori borát a Balatonfüred-Csopaki borvidékről. Mi pontosan így fogunk tenni, és beszámolunk az eredményről!