Nemrég kimerítő cikkben lamentáltunk azon, vajon beledől-e fél Fonyód a Balatonba, és a löszfal omlása mennyire veszélyezteti az alatta fekvő 7-es főutat. Akkor az utat kezelő Magyar Közút Kht. válaszát hiába vártuk, de végül csak befutott. A legfontosabb, hogy Pécsi Norbert Sándor szóvivő közlése szerint ha piros riasztás lép életbe eső és viharok miatt a térségben, egyből le fogják zárni a fal alatti útszakaszt.

A szóvivő is leírja az előzményeket: a sok csapadékot, az emiatti falindulást, az útlezárást és a feloldást. „Az eredeti problémát a partfal folyamatos mozgása jelentette, melynek következtében egyrészt nagyobb mennyiségű lösz és törmelék került az úttestre, másrészt a hegyoldalon lévő fák is megdőltek, így azok közvetlen balesetveszélyt jelentettek az autósok számára" – fogalmaz a közlemény. Eszerint a Magyar Közút kapta meg a 100 millió forintos állami keretet a kár felszámolására, amit a somogyi erdészeti vállalattal, a SEFAG Zrt.-vel közösen végez el.

A jövőről ezt írja a Magyar Közút: „Ezen kívül a partfal tartós és hosszútávú átépítésének terveztetéséről is gondoskodnunk kell. A probléma megoldását célzó komplex beruházás értéke viszont már több milliárd forintos nagyságrendű is lehet, így az ahhoz szükséges forrásokat, mivel nem társaságunk a beavatkozásban érintett terület gazdája, külső forrásból, európai uniós vagy hazai támogatásból lehet majd megoldani." 

A 7-es utat a közlemény szerint is a lakosság nyomására kellett megnyitni, mivel a mellékutakra terelődött a jelentős forgalom. „Valamennyi érintett társaság és hatóság közösen tartott egy bejárást, amelyen az a megállapodás született, hogy a közvetlen balesetveszélyt okozó fákat kivágják a szakemberek, a fonyódi önkormányzat pedig folyamatosan figyelemmel kísér a bányakapitányság által meghatározott pontok állapotát, ha bármilyen változást tapasztalnak, akkor arról azonnal értesítést adnak. Ezen kívül, ha piros riasztás lép érvénybe esőzés vagy viharos széllökés miatt, akkor társaságunk automatikusan lezárja az érintett szakaszt. Útellenőreink is naponta járnak a 7-es főúton, szükség esetén ők is adhatnak jelzést egy esetleges újabb problémáról" – áll a közleményben.