A Balaton az a hely, ahol minden a fogyasztásról szól, még a naplementét se lehet csak úgy ingyen bámulni, mert legalább egy jó helyen fekvő strand vagy szállás szükséges hozzá. Ahhoz képest, hogy a fogyasztás köré épül minden a Balatonon, a minőség hagy némi kivetnivalót maga után. Ugyan már megalakult a Balatoni borászok köre és egyre több rendkívül jó étterem van a Balatonnál, azonban a vendéglátóipar nagyját még mindig el lehetne törölni a Föld színéről. Jó magyar szokás szerint van min puffogni a Balatonnál: jellemzően budapesti árakon kínálják az egyáltalán nem finom ételeket az északi parton. Ez alól a strandok kínálata természetesen kivétel, teljesen más műfaj, és tény, hogy a strandon evés éri meg a legjobban ár-érték arányban – legalábbis azoknak, akik szeretnek 32 fokos melegben lángost, palacsintát vagy hamburgert enni.

Budapesti árakon felejthető kajákat kapni

Átalágosan ezerötszáz és háromezer forint között kínálják a főételeket az éttermekben, ezért az árért átlagon felüli menzakaja ízeket kapni, és pizzából van a legtöbb. Az is megtörténhet – amire két különböző esetben is akadt példa –, hogy gyengébb hasmenéssel távozik az ember. A balatoni kaják minőségén kiakadni kicsit unalmas évről évre, viszont a nyitvatartásra még soha nem panaszkodtunk. 

Reggel 9-től van nyitva a halas, de minek?

Pedig a balatoni vendéglátóhelyek nyitvatartása is megér néhány szót, például Tihany mellett Sajkod után az úton van egy halas, ami este 8-kor zár, és reggel 9-kor nyit. A kérdés az, hogy ki eszik reggel 10-kor sült halakat, és miért nincs nyitva legalább éjfélig, hogy egy fröccs mellett az alkonyt bámulva vacsorázni lehessen? Este 8 és 9 után csak a nagyobb városok sétányain fekvő éttermek és bárok vannak nyitva, de ezekben nem sok köszönet van: Füred inkább hasonlít egy fesztiválra az esti órákban, mintsem kellemes vacsorahelynek, a Kistücsök pedig a déli parton van, és ott sem ehet az ember minden nap. Finom vacsoráért kilométereket kell utazni, és még akkor sem biztos, hogy a pénztárca ezt bírja naponta például egy hattagú családnál. 

Hiányos italkészlet

A partokon, sétányokon lévő kocsmák sem állnak túl jól szolgáltatás szempontjából. A mosdó és az italkészlet az a két tényező, amit firtatni lehet, jellemzően nem minden bárban van budi, és az is előfordul, hogy gin vagy vodka hiányzik az italkészletből. A kimért borok nagyjától megfájdul az ember feje, így érdemes megkérdezni, van-e valami alapbor, ami tökéletes fröccsnek (250-400 forint per deci). A csapolt sörök átlagosan 250 forinttól kaphatók. 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!