Pár évvel ezelÅ‘ttig még nem volt túlságosan ismert a Kishegy, feltételezzük, hogy most se ismerik túl sokan azokon kÃvül, akik gyakran járnak Balatonlellére vagy környékére. Pedig az utóbbi idÅ‘ben látványos fejlÅ‘désnek indult ez az egyébként is lefegyverzÅ‘en gyönyörű rész, ami ugyan vonzza már a turistákat, de még mindig nem annyit, mint amennyi látogatót mi egy ilyen elképesztÅ‘ helyre el tudnánk képzelni.
A Pócz Pincészet is itt van, ott konkrétan senki nem volt rajtunk kÃvül, a Majthényi Présház és Borozóba viszont a biztonság kedvéért foglaltunk asztalt, és valószÃnűleg jól tettük, de mondjuk aznap délután szóltunk oda, és a legjobb helyet kaptuk. A Velvet kétfÅ‘s tesztcsapatából nekem már nem volt újdonság a hely, de a szakmai alázatom azt diktálta, hogy a Balatonblog olvasói kedvéért muszáj bevállalnom még egy vacsorát ezen a helyen, hogy objektÃve és naprakészen tájékoztathassam a közönséget a BalatonlellétÅ‘l kb. 3,5 km-re fekvÅ‘ Kishegy nagyszerűségérÅ‘l.
Ezt az éttermet a borairól ismert Konyári család üzemelteti, ennek megfelelÅ‘en az Å‘ kÃnálatukból lehet bort választani a vacsora mellé. Már ha valakinek sikerül a tekintetét az étlapra erÅ‘ltetnie, ami itt nem egyszerű feladat, ugyanis a Kishegy tetejérÅ‘l, és különösen az étterem teraszáról lélegzetelállÃtó panoráma látható. Ahogy vacsora közben megy le a nap, az ember nem bÃrja ki, hogy ne fényképezzen legalább ötpercenként, hiszen ahogy változik a fény, változik a táj is – és minden új megvilágÃtással szinte még szebb, mint elÅ‘tte. Szinte nehéz a vacsorára koncentrálni, annyira lenyűgözÅ‘ a kilátás.
Akik a déli partot részesÃtik elÅ‘nyben, mindig is ezt szokták mondani: persze, hogy szebb az északi part, de éppen ezért jobb a délin lenni, hiszen az északi part hegyei-dombjai a déli partról látszanak szebben. Az északi partról ilyen tavas-dombos nyári naplementét nem lehet látni. Ez csak itt van.
Na de akkor gondolhatnánk, hogy ha a kilátás úgyis önmagában egy turistamágnes, az étterem nem fordÃt különösebb gondot az ételekre. Mit ad Isten: de fordÃt. Libamájjal indÃtottunk, ketten ettünk egy előételt, mert elÅ‘re tudtuk, hogy az adagok hatalmasak lesznek. Talán jó hasonlat azt mondani, hogy amilyen gyönyörű a kilátás, ugyanolyan finom volt a libazsÃros-májas pirÃtós. A fÅ‘fogásnak választott ételek közül különösen a szarvast tudjuk ajánlani, meg korábbi tapasztalatok alapján a libacombot – a desszertek közül a mákos guba a legzseniálisabb, de az is akkora adag, hogy gyakorlatilag alig fogyasztottunk belÅ‘le. Becsomagolták nekünk, hazavittük, mert mi azon az állásponton vagyunk, hogy nem becsomagoltatni ciki, hanem csodálatosan finom és 100%-ig ehetÅ‘ ételt csak úgy kidobni.
És nemhogy végigehettünk egy ilyen élményszámba menÅ‘ vacsorát, annyira irigylésre méltó helyzetben vagyunk, hogy még csak nem is kötelességünk elhallgatni az este negatÃvumait. Úgyhogy nem is hallgatjuk el Å‘ket: elÅ‘ször is, amint az a fentiekbÅ‘l sejthetÅ‘ volt, egyáltalán nem olcsó ez a hely. Ha az ember rendesen végigeszik mindent és borozik-pálinkázik is hozzá, akkor fejenként 6-7 ezer forint alatt nem fogja megúszni.
További hátrány, hogy a Kishegyre nem egyszerű felmenni. Lehet jönni autóval, de akkor egyvalaki nem ihat. Lehet jönni a vicces kisvonat-busszal, de akkor meg igazodni kell a menetrendhez. Lehet jönni taxival, de akkor még rájön még egy-két ezres a vacsora már egyébként is borsos árára. Vagy lehet jönni biciklivel, ahogy mi is tettük, ez utóbbi módszer a hazajutáshoz ideális, mert szinte végig lejt az út, úgyhogy többet kell fékezni, mint tekerni. Mondjuk az odajutás viszont elég fárasztó, mert értelemszerűen felfelé kell tekerni.
Aztán biztos van, akit idegesÃt egy idÅ‘ után, hogy mindenki folyamatosan fényképezget és fényképezkedik, de mondjuk minket egyáltalán nem zavart, ha beálltak az asztalunk elé fotózni. Ennek oka az volt, hogy nyilván mi is csomót fotóztunk, igaz, mi nem más asztala elÅ‘tt tettük ezt, dehát mi voltunk olyan szemfülesek, hogy idÅ‘ben odatelefonáltunk és a teraszra foglaltunk asztalt. Nagyobb baj volt, hogy a libamájhoz felszolgált libazsÃr iszonyatosan megfeküdte a gyomromat, de ez feltehetÅ‘leg inkább az én hibám, mint a vendéglőé: miért ettem belÅ‘le olyan sokat, ha egyébként kb. fél évben egyszer szoktam zsÃrt Ãgy enni. (Azért ettem belÅ‘le olyan sokat, mert elém tették és finom volt.) És ami miatt pánikszerűen távoztunk, amikor sötét lett: embertelen szúnyoginvázió tört az étteremre nem sokkal naplemente után. A desszertet már úgy ettük, hogy a másik kezünkkel folyamatosan magunkat csapkodtuk, egészen addig, amÃg a szomszéd asztaltól készségesen adtak szúnyogirtó-spray-t.