Összegyűjtöttünk a bámulatos Fortepan archívumából pár Balaton környéki képet, hogy megmutassuk az olvasóknak, hogy nézett ki akkor, és hogy néz ki most a környék. A képek többségét sikerült reprodukálnunk, de párszor mégis kudarcot vallottunk, például a Badacsony spontán megmászásánál, vagy egy nem létező színház felkutatásánál. Hat előtte/utána összeállítást dobtunk össze, nézegesse őket, és játsszon húzogatósat! Nem először csináltunk ilyet, nézegessen még több ilyen képet!

Révfülöp, hajóállomás

A révfülöpi móló nagyjából ugyanolyan aranyos és nyugodt maradt, mint az 1940-ben készült képen, a fák viszont szép nagyra nőttek, ahogyan bizonyára a fák unokái is.

A révfülöpi kikötő Fotó: Fortepan/Velvet

Badacsony, Pöltenberg-villa

A Pöltenberg-villa nem sokat változott az 1959-es fényképen lévő állapotához képest. A helyszíni benyomásaink alapján viszont annyit elárulunk, hogy akármiként is funkcionál jelenleg az épület, elég lidérces hangulata van.

A badacsonyi Pöltenberg-villa Fotó: Fortepan/Velvet

Badacsony, Kisfaludy utca

Nem volt egyszerű dolgunk a Kisfaludy utca adott szakaszát megkeresni, de inkább fizikai akadályokba ütköztünk. Arra gondoltunk, pár perc alatt végigfutunk az utcán, és közben figyeljük a Balatont egyébként egy az egyben eltüntetett 1959-es fotót. Az időérzékünket a tüdőkapacitásunkkal együtt elvesztettük, de az utóbbit már bizonyára korábban. Mindenesetre x perc lihegős hegymászás után úgy véltük, megtaláltuk A kanyart, Az útszakaszt. Nézzék meg, és döntsék el, de ne a képeken látható (vagy nem látható) Balatonhoz mérjék a koordinátákat, mert az becsapós! És ha úgy vélik, tévedtünk, kihívásképp próbálják meg maguk is elkapni a régi látvány mai verzióját, jó buli! 

Tapolca, Malom-tó

A tapolcai Batsányi térről és a Malom-tóról hírül is adtuk a közelmúltban, mennyire csinos egy hely. Szerencsére a tóról is találtunk egy régi képet, pontosabban egy 1948-as felvételt. Csónak most már nincs, helyette viszont vannak lenyűgöző, mutáns aranyhalak!

A tapolcai Malom-tó Fotó: Fortepan/Velvet

Révfülöp, Szigeti strand

Az 1940-ben készült strandi fotón a vízen kívül nagyjából minden megváltozott, ezért ennél a képnél sem volt egyszerű dolgunk, a végeredmény viszont jobb lett, mint amire számítottunk. A parton végigsétálván találtunk az elburjánzott nádasban egy stégre emlékeztető objektumot, olyat, vagy azt, amit a régi fotón láthatnak, tehát 99%, hogy azt a helyet sikerült megtalálnunk a strandon, amit kerestünk.

A révfülöpi strand Fotó: Fortepan/Velvet

Révfülöp, Ibolya cukrászda

A szintén révfülöpi Ibolya cukrászda jelenlegi állapotát körbe kellett járnunk párszor, hogy egyáltalán felmerüljön bennünk a gyanú, hogy valaha ez volt az az épület, amit az 1959-es fotón látunk. Végül muszáj volt megkérdeznünk az épület oldalában állomásozó fagyispult eladóit, szerintük mi a helyzet, jó helyen járunk-e, és ha igen, mi történt; átépítés vagy megtoldás? Az utóbbi kérdésre nem derült még fény, de az épület előtt elterülő park mintha ugyanolyan maradt volna, tehát valószínűleg átépítették szegény cukrászdát, és most már nem Ibolya a neve, hanem Love Dance Hall. 

Fortepan/Velvet Fotó: A révfülöpi Ibolya cukrászda kissé átalakult