Marihuánát szívott Michael Phelps többszörös olimpiai bajnok amerikai úszó egy novemberi egyetemi bulin, állítja a News of the World brit bulvárlap vasárnapi száma, és ezt egy állítólag Phelpset ábrázoló fotóval bizonygatják. Ha a hír igaznak, a fotó pedig valódinak bizonyul, ezzel veszélybe kerülhet a pekingi olimpiai aranyérmes bajnok indulása a 2012-es londoni olimpián, mivel egy új szabályozás miatt akár négyéves eltiltás várhat rá drogfogyasztás miatt.

A fotón egy félig hátulról, félprofilból látható férfi egy úgynevezett bonggal, azaz fűszíváshoz használt vízipipával a kezében áll és éppen egy mélyet készül szívni belőle. A kép 2008 november hatodikán, egy kétnapos egyetemista házibulin, Dél-Karolinában készült, ahova állítólag egy lány miatt ment Phelps, de egy résztvevő szerint "végül csak készre tette magát minden este". Phelps állítólagos vegasi pincérnő-partidög csajáról ugyanekkor szó sem esik, pedig állítólag épp akkoriban mutatta be a családnak.

A buli egyik résztvevője szerint Phelps "egymás után dobálta befele a söröket és a rövideket", és amikor az egyik egyetemista a kezébe adta a bongot, nem hezitált. "Látni lehetett, hogy már korábban is szívott: megfogta a bongot és az öngyújtót, és pontosan tudta mit kell csinálnia" - közölte az egyik résztvevő, aki szerint Phelps olyan természetességgel fogta a pipát, mint ahogyan úszni szokott.

Az üggyel kapcsolatban az amerikai olimpiai bizottság, az amerikai úszószövetség, valamint Phelps edzője sem nyilatkozott, és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) sem kommentálta az esetet.

Phelps szóvivője az újság állítása szerint rendkívül nagylelkű ajánlatokkal próbálta elérni, hogy ne hozzák nyilvánosságra az ügyet. Clifford Bloxham állításuk szerint felajánlotta, hogy az úszó három éven át a lap publicistája lesz, rendezvényeket tart, és ráveszi támogatóit, hogy a lapban is hirdessenek. Az újságnak cserébe csak annyit kellett volna tenniea, hogy nem közli le a fotót. (FH - Velvet)