Phelpsről még február elsején mutatta be azokat a fotókat a News of the World, amin a többszörös olimpiai bajnok egy vízipipával van elfoglalva. Phelps később elismerte, hogy a fotókon valóban ő látható, így nyomozást indítonnak ellene. A füvezésnek köszönhetően az amerikai úszószövetség úgy döntött, három hónapra felfüggesztik az úszót. „Azért döntöttünk amellett, hogy felfüggesztjük, mert szeretnénk, ha felfogná a dolgok jelentőségét. Számtalan embernek okozott csalódást a történtekkel - köztük pedig rengeteg olyan gyerek van, akik az egyesületünk tagjai, és mind felnéznek rá", idézte a Celebrity Smack! az amerikai úszószövetség nyilatkozatát.

Phelps sajtósa elmondta, az úszóklasszis sajnálja a novemberi esetet, merthogy a tévelygésre még 2008-ban került sor. „Elfogadja a döntéseket, és megérti a [USA Swimming – a szerk.] nézőpontjukat. Rosszul érzi magát amiatt, hogy bárkinek is csalódást okozott. Több ezer szurkoló és szponzor bátorította, és támogatta őt. Azon van, hogy a kemény munkával mielőbb visszaszerezze az emberek bizalmát", nyilatkozta Phelps sajtósa még csütörtökön.

Az incidens következtében egyébként Phelps elveszítette a Kellogg's-szal kötött szerződését is, ami épp februárban jár le. „Minden olimpiai sportolóval jó kapcsolatot ápolunk, így Michaellel is. Phelps modern szemlélete azonban nem illik a Kellogg arculatához. A szerződése február végén lejár, és úgy határoztunk, hogy nem hosszabbítjuk meg", idézte a People magazin a Kellogg's sajtósának nyilatkozatát.