Átadták a Fonogram-díjakat

2009.02.12. 09:52

Átadták a Fonogram-díjakat szerdán a Millenáris Teátrumban. A Fonogram-díjak a magyar hanglemezkiadók díja, amit eladási adatok, egy nagyobb tagú jelelőbizottság és egy szűk körű zsűri szavazatai alapján ítéltek oda egy-egy produkciónak. Az év hazai szórakoztató zenei albuma kategóriában Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra vette át a díjat a Musical Duett 2. című lemezükért. Ugyancsak a páros kapta az első alkalommal kiosztott, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület különdíját is, melyet az év legeredetibb hangfelvételéért járó elismerés. A különdíjat annak a magyar előadónak ítélik oda, akinek a lemezét a legtöbben töltötték le legálisan az internetről, írja az MTI.

 Az év hazai klasszikus pop-rock albumáért járó díjjal Zsédenyi Adriennt tüntették ki a Zséda Rogue című lemzért. A hazai modern pop-rock albumért Kovácsovics Fruzsina kapta a díjat az Üveggolyó című albumáért, míg az év dala a Republic együttes Gyere közelebb, menekülj el című szerzemény lett. A hazai hard rock-metal kategóriában az Insane Our Island - Our Empire, az év hazai dance pop albumai között Karányi Aerodynamics című albuma lett a befutó. Úgy tűnik, a zsűri is hozzánk hasonlóan véledett az Amber Smith együttesről, ők vehették át ugyanis a díjat az év hazai alternatív albuma kategóriában az Introspective című kiadványukért. Az év hazai jazz albuma Harcsa Veronika You Don,t Know It,s You, az év hazai világzenei lemeze Palya Bea Adieu Les Complexes című kiadványa lett. Az év hazai gyermek albuma a Csilla nevű előadó Valami mindig szép című korongja lett.

Az év hazai DVD-i közül Zorán A dalok és mi című lemezére esett a választás. Az életműdíjat a 60 éves Deák Bill Gyula kapta, míg az év felfedezettje az Anti Fitness Club lett. A Fonogram Magyar Zenei Díjat - Arany Zsiráf díj néven - a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992-ben.