Szabadon engedik rövidesen Ronnie Biggs-et, a "nagy vonatrablót": az idős és súlyos beteg férfi már nem veszélyes a társadalomra.

Szabadon engedik rövidesen Ronnie Biggs-et, a "nagy vonatrablót". Ezt csütörtökön közölte a 79 éves, súlyos beteg férfi ügyvédje, miután a börtönhatóság megtartotta a szabadon bocsátásról a meghallgatást, amelyen elhangozott, hogy az idős férfi már nem veszélyes a társadalomra.

A bűntény, amely híresség tette, 1963. augusztus 8-án történt. Biggs és 15 fős bandája hamis tilos jelzéssel megállította a nyílt pályán a brit királyi posta Glasgowból Londonba tartó szerelvényét. Az akció a tervnek megfelelően összehangoltan zajlott. Bár az álarcos támadóknak voltak fegyvereik, lövés nem dördült el, viszont a vonat ellenálló vezetőjét úgy megverték, hogy a férfi mozgássérült lett egy életre. A banda 2,6 millió fontot rabolt el összesen csaknem 120 postazsákkal. Ez az összeg ma nagyjából 13 milliárd forintot érne.

Minden jól ment a banda számára egészen addig, amíg egy átmeneti menedéknek kijelölt vidéki házban el nem vesztették a fejüket, és a zsákmány fölötti örömükben nem kezdték kiszórni a rengeteg papírpénzt, amit azután összeszedtek, csak éppen nem mindet. Ráadásul mindent összefogdostak a szobában, így később a rendőrök rögzíteni tudták a banditák ujjlenyomatait.

A banda még a rablás évében lebukott, Biggs harminc év börtönt kapott 1964-ben, de egy évvel később, 1965-ben megszökött és Brazíliába távozott. Ott is telepedett le, mivel a dél-amerikai országnak nem volt kiadatási egyezménye Nagy-Britanniával. Brazíliában megismert egy nőt, akitől fia, Michael született. 2001-ben, amikor fia nagykorú lett, Biggs a honvágytól hajtva úgy döntött, hogy hazatér, pedig tudta, hogy amint brit földre lép, letartóztatják és börtönbe viszik, hogy letöltse a kirótt büntetését. Az idős bűnözőnek a Sun, a legnagyobb brit bulvárlap bérelt magánrepülőgépet, amely a brit királyi légierő egyik támaszpontján szállt le.

Biggs jelenleg a kelet-angliai Norwich börtönének kórházában fekszik. Fia, Michael szerint több szélütése és szívrohama volt. Ügyvédje, Giovanni di Stefano azt nyilatkozta a meghallgatás után, hogy a börtönhatóság egyetértett: Biggs szabadon bocsátható, és ezt a július 4-ei határidőig meg lehet tenni, amennyiben nem történik valami előre nem látható esemény. A végső döntést azonban az igazságügyi miniszter, Jack Straw mondja ki, de az ügyvéd szerint valószínűleg igen lesz a válasza.