A thaiföldi rendőrségnek nincsen szüksége az FBI segítségére a David Carradine amerikai színész halálának okait vizsgáló nyomozásban, de készek együtt dolgozni az amerikai szövetségi nyomozóiroda ügynökeivel - közölte vasárnap a nyomozást vezető thaiföldi rendőrtiszt, Szompraszong Jentaum. Ezt azután nyilatkozta, hogy a 72 évesen, különös körülmények közt elhunyt színész rokonai az FBI segítségét kérték, mondván, szerintük gyilkosság történt.

Carradine meztelen holttestét csütörtökön találták meg egy bangkoki hotelszobában. Az első beszámolók még lehetséges öngyilkosságról szóltak, de később azt közölték, hogy egy rosszul végződött szexuális játék okozhatta halálát.

"Magabiztosan kijelenthetem, hogy jó úton haladunk" - közölte Jentaum az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A férfi elmondta, hogy az amerikai nagykövetség képviselői "a nyomozás minden lépését látták a hotelszobában". Szompraszong Jentaum közölte, hogy Carradine családjának joga van az FBI segítségét kérni, de részvételüket a thaiföldi legfőbb ügyésznek is engedélyeznie kell, és "ha nem jönnek, akkor is el tudjuk végezni a munkánkat" - közölte a rendőrezredes. A rendőrség szerint körübelül négy hétre lesz szükség ahhoz, hogy pontosan meg tudják állapítani, mi okozhatta Carradine halálát.

A Carradine-család ügyvédje a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva közölte, hogy az FBI segítségét kérték a nyomozásban, mivel nem voltak hajlandóak elfogadni az első jelentéseket, amelyek öngyilkosságról szóltak. A thaiföldi rendőrség még várja a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, amelynek elkészüléséig nem tudják megállapítani, hogy pontosan mi okozta a színész halálát.

A boncolás utáni első eredmények szerint a halál oka hirtelen oxigénhiány volt, és testén nem voltak küzdelemre utaló nyomok. A rendőrség gyanúja szerint a 72 éves színész egy félresikerült szexuális játék közben hunyt el. Meztelen holttestét ugyanis a szobában lévő szekrény rácsaihoz szíjazva, nyakát és nemi szervét egy kötéllel összekötve találták.

Carradine a hetvenes években vált ismertté a "Kung Fu" című tévésorozatban játszott szerepével. Tévés munkái mellett Martin Scorsese, és Ingmar Bergman rendezőkkel is dolgozott, és Golden Globe díjra is jelölték a Quentin Tarantino rendezte "Kill Bill" című filmben játszott szerepéért.