horoszkóp

Kiengedik a börtönből a cipődobáló iraki újságírót

2009.09.12. 16:34

Hétfőn szabadlábra helyezik a cipődobáló iraki újságírót. Ezt állította szombaton Muntazer al-Zaidi ügyvédje. Az újságíró tavaly mindkét cipőjét megpróbálta hozzávágni a Bagdadban búcsúlátogatáson járó akkori amerikai elnökhöz, George Bush-hoz."Szerintem nincs akadálya a szabadon bocsátásának, szóval minden remény megvan, hogy hétfőn kiengedik a börtönből" - mondta az ügyvéd, aki közölte: ő és jogásztársai kérvényt adtak be az Iraki Központi Büntetőbírósághoz a szabadon bocsátás érdekében, a testület a férfi jó magaviselete miatt elfogadta a kérvényt, és utasítást adott a büntetés végrehajtási hatóságnak az elengedésére.
Muntazer al-Zaidi, egy iraki magántévé alig ismert riportere december 14-én lett világhírű. A hivatalból távozó amerikai elnök, George Bush búcsúlátogatásra ment Bagdadba, és amikor közös sajtótájékoztatót tartott az iraki kormányfővel, al-Zaidi levette mindkét cipőjét, majd George Bush felé hajította azokat. A cipődobálás közben a riporter azt kiáltotta a lábbelik elől elhajló elnöknek: "Ez a búcsúzóul, te kutya!"

A cipődobálás súlyos sértést jelent a muzulmán világban, al-Zaidit tette után hősként ünnepelték az irakiak. A férfit március 12-én ítélte három év börtönre a bagdadi Iraki Központi Büntetőbíróság egy idegen ország vezetője elleni támadás vádjával. A 30 éves tévériporter mindvégig ártatlannak vallotta magát. Büntetését áprilisban egy évre csökkentették. (FH)