Átverés volt a ballonos fiú története, melynek az volt a célja, hogy hírverést csináljon egy televíziós valóságshow-nak - ismerte el vasárnap az ügyben eljáró Larimer megyei sheriff. Jim Alderden újságírók előtt megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, hogy a csütörtöki eset során a szülők rászedték a rendőröket. Richard Heene ellen várhatóan vádat emelnek, azt azonban nem árulták el, mivel vádolják a férfit, ahogy visszautasították azt is, hogy átverésként írják le az esetet.

A héliummal töltött hőlégballon csütörtökön szabadult el a család coloradói otthonából. Az amerikai média élőben követte a szerkezet útját, ugyanis mindenki - így a hatóságok is - azt hitte, hogy a ballon kosarában van a hatéves Falcon Heene. A ballon végül a család házától mintegy ötven kilométerre landolt, kosarában azonban nem találták meg a gyereket, így azt hitték róla, útközben kizuhant. Utána kiderült, a fiú a megmentésére indult akció alatt végig a házuk garázsa fölötti padláson bujkált.

Az apa ezután tagadta, hogy megrendezték volna az esetet - ezt az első meghallgatások után a rendőrök is elhitték. Azinban a gyerektől a CNN élő adásában apja azt kérdezte: miért nem jött elő a padlásról, amikor mindenki őt kereste. Erre a gyerek azt válaszolta szüleinek: "azért, mert azt mondtátok, hogy mindez egy műsor része." A CNN riportere elsiklott a válasz fölött, így akkor nem derült ki, hogy miért mondta ezt a fiú.