A kaliforniai fellebbviteli bíróság december 10-ére tűzte ki Roman Polanski ügyvédeinek meghallgatását - közölte Los Angeles-i jogi forrásokra hivatkozva az AFP, francia hírügynökség. Az Oscar-díjas rendező jogi csapata szeretné elérni, hogy a bíróság ejtse a szexuális bűncselekmények vádját védencük ellen. Nem mellesleg ezt szeretné az egykori sértett, Samantha Geimer is.

Az ügyvédek az év elején már egyszer benyújtották keresetüket, amelyben arra hivatkozva kérték a felmentést, hogy szerintük 1978-ban az ügyészek és a bíró összejátszottak. Májusban az első fokon eljáró bíró elutasította a kérvényt, mondván: Polanski távollétében nem hoz ítéletet. Peter Espinoza azonban nem zárta ki, hogy ha a rendező visszatér Los Angeles-be, akkor érdemben határoz a keresetről.

A Zongorista című film rendezőjét azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy 1977-ben megerőszakolt egy fiatalkorú lányt. Az ítélet elől Franciaországba menekült, az amerikai hatóságok pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Szeptemberben svájci rendőrök tartóztatták le, amikor az alpesi országba érkezett, hogy átvegye a Zürichi Filmfesztivál életműdíját. Az Egyesült Államok október 23-án hivatalosan is kérte Roman Polanski kiadatását.