A svájci igazságügy minisztérium csütörtökön bejelentette, nem fellebbeznek a Roman Polanski óvadék elleni házi őrizetbe helyezése ellene. A minisztérium közlése szerint a filmrendezőt hamarosan átszállítják svájci házába, ahol folyamatos megfigyelés alatt lesz. Az Oscar-díjas filmrendezőt szeptember végén vették őrizetbe Svájcban az amerikai hatóságok kérésére, egy több mint harminc évvel ezelőtti megrontási ügy miatt.

A svájci igazságügyi minisztérium közleménye szerint Polanskit rögtön azután szabadon engedik börtönéből, hogy az óvadékot befizették, iratait leadta, és a mozgását figyelő elektronikus rendszert bekapcsolták, és ellenőrizték. A minisztérium azt nem közölte, hogy pontosan mikor szállítják át Polanskit a házi őrizetbe, csak annyit mondtak, hogy "amilyen gyorsan csak lehet".

Egy svájci bíróság egy nappal korábban engedélyezte, hogy 4,5 millió svájci frank (800 millió forint) óvadék ellenében szabadon engedjék a filmrendezőt, és svájci otthonába szállítsák, ahol házi őrizetbe várhatja a kiadatásáról szóló döntést. Polanskinak a világ egyik legexkluzívabb síparadicsomának számító Gstaadban van egy 1,6 millió dollárt érő háza. A csendes település kedvelt helye a hírességeknek, és királyi családoknak. 

Polanskit szeptember 26-án vették őrizetbe Zürichben, amikor egy filmes díj átvételére a városba érkezett. A filmrendező kiadatását Los Angeles-i ügyészek kérték, egy 13 éves lány megrontásával kapcsolatos per miatt. A svájci hatóság egyelőre még vizsgálja, hogy kiadják-e a rendezőt az Egyesült Államoknak. 

A rendező ellen 1978-ban indítottak eljárást az Egyesült Államokban, miután Los Angelesben szexuális kapcsolatot létesített egy 13 éves lánnyal. A nemi erőszakkal vádolt rendező bűnösnek vallotta magát megrontás vádjában, de vallomása után elhagyta az Egyesült Államokat. Polanski azóta nem lépett az ország területére.(FH)