Nem érkezett meg a 4,5 millió frankos (800 millió forint) óvadék, így Roman Polanski a hétvégére börtönben marad - mondta az AFP-nek pénteken a svájci igazságügyi minisztérium szóvivője. Folco Galli szerint így az Oscar-díjas rendező hétfő előtt nem kerülhet szabadlábra. A tervek szerint Polanski a Bern közelében található Gstaad városában lesz háziőrizetben, amíg a hatóságok nem döntenek arról, hogy kiadják-e vagy sem az Egyesült Államoknak, ahol több mint 30 éve körözik egy lány megrontásáért.

A svájci igazságügy minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy nem fellebbeznek a Roman Polanski óvadék elleni házi őrizetbe helyezése ellene. A minisztérium közlése szerint a filmrendezőt "amilyen hamar csak lehet" átszállítják svájci házába, ahol folyamatos megfigyelés alatt lesz. A szabadlábra helyezés feltétele, hogy az óvadékot befizessék. Polanskinak ezután le kell adnia iratait, majd mozgását figyelő elektronikus karperecet kap.

Egy svájci bíróság szerdán engedélyezte, hogy 4,5 millió svájci frank (800 millió forint) óvadék ellenében szabadon engedjék a filmrendezőt, és svájci otthonába szállítsák, ahol házi őrizetbe várhatja a kiadatásáról szóló döntést. Polanskinak a világ egyik legexkluzívabb síparadicsomának számító Gstaadban van egy 1,6 millió dollárt érő háza. A csendes település kedvelt helye a hírességeknek, és királyi családoknak. (FH)