250 ezer dollárt (46 millió forintot) ajánlott fel a Haitit megrázó földrengés áldozatainak a biciklis szupersztár Lance Armstong. A hétszeres Tour de France győztes sportoló csütörtökön felszólított mindenkit arra, hogy ahogy csak tud, segítsen. Korábban más sztárok: Angelina Jolie és Brad Pitt, Ashton Kutcher és Demi Moore, Ben Stiller és Wyclef Jean is arra használta fel népszerűségét, hogy minél több embert toborozzon a szerencsétlenül járt haitiak megsegítésére.

"Évek óta elhúzódó politikai válság, nyomor és most ez a földrengés. Ez szörnyű" - mondta az Ausztráliában tartózkodó Armstrong, aki rákellenes jótékonysági szervezete, a Livestrong nevében ajánlotta fel a negyedmillió dolláros segélyt. A Fugees egykori sztárja, a haiti születésű Wyclef Jean volt az első, aki saját internetes oldalán illetve a Twitteren rajongói segítségét kérte. "Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy micsoda szerencsétlenség ez. Ha nem teszünk semmit, akkor csak fokozzuk a tragédiát" - írta. "Port-au-Prince-ben két millió embernek kell szembenéznie a katasztrófával. Most kell cselekednünk" - tette hozzá a sztár, aki el is indult hazájába, hogy személyesen segítsen.

A New Yorkban élő 37 éves zenész egyébként már régóta működtet egy alapítványt (Yele Haiti Foundation), amely különböző projektekkel segíti Haitit. Az alapítvány számára már korábban jótékonykodó színész sztárpár Brad Pitt és Angelina Jolie szerdán kiadott közleményében azt írta, hogy ezúttal számíthatnak a segítségükre.

"Szorosan együttműködünk majd jó barátunkkal Wyclef Jeannal, támogatjuk fáradozásait és segítünk mindazoknak, akik megsérültek, otthon és menedék nélkül maradtak." - írták.   "A haiti embereknek most van szüksége arra, hogy figyeljünk rájuk és segítsünk nekik" - írta a Twitteren a színész Ben Stiller és hasonlóan nyilatkozott Ashton Kutcher és felesége Demi Moore, Jessica Alba, Lindsay Lohan, a hip-hop sztár Sean "P.Diddy" Combs, vagy a rapzenész LL Cool J. Felszólalt a Művészek a Békéért és Igazságért (Artists for Peace and Justice) elnevezésű csoport is, akiknek tagjai között olyan hírességek vannak, mint az Oscar-díjas rendező Oliver Stone vagy a dél-afrikai születésű színésznő Charlize Theron.(FH)