Hatalmas csinnadrattával, élő tévéközvetítéssel mutatták be szerdán Németországban az oberhauseni állatkert új lakóját, a múlt héten elpusztult világhírű jóspolip, Paul utódját. Az új, öthónapos lábasfejű a franciaországi Montpellier-ből érkezett, és nagynevű elődje tiszteletére II. Paulnak nevezték el. Azt egyelőre nem tudni, hogy az új lakó is hasonló jóstehetséggel bír-e, mint megboldogult elődje.

Az előd, Paul I. sem Németországban született, hanem egy brit akváriumból került Oberhausenbe. Az azonban már biztos, hogy II. Paul jóval szégyenlősebb és kevésbé szereti a médiafelhajtást. Amikor beengedték akváriumába, a sok fotós és kamera elől igyekezett elbújni.

Elődje, Paul, a jóspolip az idei foci világbajnokságon szerzett hírnevet magának, ugyanis mindig sikeresen megjósolta, hogy ki nyer egy-egy meccset. A jóslás úgy nézett ki, hogy leengedtek két kis műanyagtartályt az akváriumba, amelyen a két rivális csapat zászlaja volt. A tartályokba egy-egy kagylót tettek, Paul pedig rávetette magát az egyikre - vagyis a győztes csapatra.

Paul csaknem három évig élt - ez szinte már matuzsálemi kor a polipok esetében - október 26-án, álmában hunyt el. Népszerűségét mutatja, hogy az egyik legnagyobb közösségi portálon, a facebookon is mintegy 60 ezer rajongója volt.

Mivel VB csak négy év múlva lesz, így az kizárható, hogy II. Pault azon teszteljék- lévén nem is élne addig. Az sem biztos, hogy a 2012-es lengyel-ukrán rendezésű Európa Bajnokságig kihúzza a nyolckarú. Ennek ellenére kitörő örömmel fogadták az állatkertben az új lakót.