Korábban nem diagnosztizált agykárosodás okozhatta Knut halálát - közölte kedden a berlini állatkert. A beszámoló szerint a négyéves jegesmedve tetemének boncolásakor az agyban jelentős elváltozásokat találtak, amelyek okozhatták az állat hirtelen elpusztulását. Az állatkert szerint további vizsgálatokat végeznek annak érdekében, hogy kiderüljön, Knut pontosan milyen agyi betegségben szenvedett.

Knut szombaton délután, több száz látogató szeme láttára esett össze a jegesmedvék medencéjénél. A beszámolók szerint többször megfordult maga körül, majd a földre zuhant és belecsúszott a vízbe. A jegesmedve halála után gyászolók lepték el az állatkertet, virágokat és gyertyákat hagyva Knut kifutójánál, míg a park internetes oldalán több ezren fejezték ki részvétüket az állat halála miatt.

Knut 2007-ben lett világhírű, miután anyja eldobta magától, és természetvédők felvetették, hogy el kellene altatni a kis bocsot. Amikor Knutot először mutatták be a nyilvánosságnak, nagyjából száz televíziós forgatócsoport és ötszáz riporter gyűlt össze a helyszínen. Knut még a Vanity Fair című magazin német kiadásának a címlapjára is felkerült: a címlapfotót a legendás fényképész, Annie Leibovitz készítette.