Még áprilisban vettem jegyet a pár órája véget ért szerda esti előadásra a Nemzeti Színházba az Ember tragédiájára. Akkor még nem tudhattam, hogy a darab milyen viták kereszttüzébe kerül majd, hiszen a bemutató csak május 6-án volt, mi mindössze az ötödik előadást láttuk. A közönség többi tagja sem tudhatta előre, hogy mire vesz jegyet, viszont a viharok kereszttüzében viharos reakciót váltott ki a nézőkből az előadás.

A mindössze tíz perces, botrányt okozó, orális szexet tartalmazó jelentről tényként állapítható meg, hogy az ókori Róma orgiáit ennél kevésbé obszcén módon megjeleníteni nehezen lehetne. Meztelenségről szó sincs, az aktust szándékoltan elnagyolt mozdulatokkal érzékeltetik. Aki mindenképpen botrányt keres az előadásban, annak talán inkább azon lenne kézenfekvő felháborodni, hogy Lady Gagához némileg hasonlóan igazi húst cafatolnak széjjel a színpadon, azaz nem túl állatbarát módon ételt pazarolnak a párizsi színben, vagy azon, hogy az eszkimó-férjet Stohl András játssza.

Az igazi meglepetés azonban az előadás végén érkezett, amikor szűnni nem akaró bravózás után a Holt költők társaságának híres zárójelenetéhez hasonlóan a közönség tagjai egymás után pattantak fel a helyükről. Nemsokára mindenki állt. A vastaps így mintegy tíz percig tartott, és közben több színész, illetve egyéb színházi dolgozó szemében is könnyt véltem felfedezni az első sorból. A taps természetesen a játszók mellett nagy részben a rendezőnek, Alföldi Róbertnek is szólt, akit azonban nem láttunk a színház épületében, mint ahogy Törőcsik Marival viszont összefutottunk a folyosón a szünetben.

Kifelé menet olyan újságírók várták a közönséget interjúra készen a Nemzeti előtt kamerákkal, akiknek nem sikerült bejutnia a darabra. Az általam megkérdezett nézők is azt mondták, semmi kivetnivalót nem találtak a kifogásolt jelenetben - nem mintha a példátlan tapsvihar mellett lett volna még értelme rákérdezni arra, mit gondolt a közönség az előadásról.

Alföldi Róbert ezek után ma, csütörtökön találkozik Réthelyi Miklós miniszterrel. Emlékezetes este volt, az biztos.