Ügyvédje, dr. Ruttner György tájékoztatása szerint Damu Rolandot ma (csütörtök) délelőtt rendőrök vitték el a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriájáról a Nagy Ignác utcai börtönbe. Mint kiderült, azért, hogy megkezdje négy év hat hónap idejű börtönbüntetését. A Fővárosi Törvényszék honlapján található indoklás szerint az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy Damu Roland nincs életveszélyes állapotban, sőt, a pszichiátriára való felvétele is indokolatlan volt. Ez alapján pedig többször is megszegte a jogerős rendelkezést, amely szerint a büntetés megkezdéséig kétnaponta jelentkeznie kell a rendőrségen.

"A bíróság erre tekintettel megállapította, hogy a kórházi kezelés indoka valótlan, orvosi ok hiányában a kórházi tartózkodása kizárólag a szabadságvesztés büntetés végrehajtása alóli kibúvást célozza. [...] Mivel az elítélt a biztosítási intézkedés szabályait a fenti okok alapján tehát többször megszegte, a másodfokú bíróság a kiszabott szabadságvesztés végrehajthatóságát nem látta biztosítottnak.
A végzés nem jogerős, azonban előzetesen végrehajtható" - áll a közelményben.

Damu Rolandot március 20-án ítélték 4 és fél év börtönre, mivel bántalmazta akkori barátnőjét, Palácsik Tímeát. Damu az ítélethirdetés után rosszul lett, összeeesett, ezért került a kórházba. Emiatt a rendőrségre sem tudott bemenni sokáig. Olyan hírek is megjelentek róla, hogy öngyilkos akar lenni, Ruttner pedig arról nyilatkozott, hogy védence életveszélyben van.

Update: Damu Roland ügyvédje a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézet előtt a Velvet tudósítójának elmondta, hogy sem őt, sem ügyfelét nem értesítették arról, hogy a színészt beviszik a börtönbe, az ügyvéd is csak a betegtársaktól értesült arról, hogy megbilincselve vitték el, hogy ma megkezdje a jogerősen négy év hat hónap letöltendő börtönbüntetését. Damu Roland nem vihette magával a gyógyszereit, holott, magyarázta az ügyvéd, van köztük olyan erős nyugtató hatású is, aminek a megszakítása drasztikus következményekkel járhat. Ruttner azt is megjegyezte, hogy a Fővárosi Törvényszék indoklásával is akadnak gondok - hogy Damu így akar kibújni a büntetés alól, és el akarja tolni annak megkezdését -, a színész ugyanis technikailag még nem halasztott, a behívója április 26.-ára szólt.

Azokra az igazságügyi orvosszakértői véleményekre, amelyek szerint Damu nincs életveszélyben, és nem indokolt a kezelése, sőt a pszichiátriára való felvétele sem, az ügyvéd annyit mondott: "A bíróság ezen döntése a Nyírő Gyula Kórház orvosának a kompetenciáját kérdőjelezi meg."