Sokadik napja zajlanak a gigászi ünnepségek Nagy-Britanniában és a Nemzetközösség országaiban, mivel 60 éve lépett trónra II. Erzsébet. A hétvégi jubileumi epsomi derbi és nagy hajófelvonulás után hétfőn folytatódott az ünnepségsorozat. Ahogy beígérték a szervezők, nagyszabású koncert volt a Buckingham-palota előtti Mallon, amire közel 250 ezren látogattak el.

A Take That-es Gary Barlow szervezte koncerten fellépett többek között Robbie Williams, Will.i.am, Jesse J, Cliff Richard, Cheryl Cole, Ed Sheeran, Tom Jones, Kylie Minogue, Elton John, Stevie Wonder, Paul McCartney és a Madness is. Magyar vonatkozása is volt a koncertnek: Lang Lang zongoraművész Liszt Ferenc Magyar Rapszódiái-ból adott elő. Stevie Wonder követte el az est egyetlen bakiját, amikor a királynő szülinbapját emlegette, pedig most nem azt ünnepelték.

A koncertek után Károly herceg lazán lemamizta Erzsébetet, majd jött a csúcspont: a királynőnek odanyújtottak egy díszpárnát, amin egy korona volt, azon belül pedig egy briliáns-alakúra faragott méretes kristály. Ezt a királynő megragadta, betette egy foglalatba, ami automatikusan lesüllyedt, és meggyújtott egy hat méteres ünnepi fáklyát. Többnyire ennél manuálisabban, de Nagy-Britannia-szerte fáklyák ezreit gyújtották meg, de így tettek több ausztráliai, új-zélandi, dél-afrikai, sőt még tongai településen is a BBC szerint. Az eseményre végül egy nagy tűzijáték tette fel a pontot.

Az ünnepségsorozatot csak egyvalami árnyékolta be: Erzsébet férjét, Fülöp herceget kórházba kellett szállítani, mert húgyhólyaggyulladást kapott. Ő a keddi zárónap eseményein sem lehet ott