A 15 éves izlandi lány megnyerte az izlandi állam ellen indított pert, így végre használhatja azt a nevet, amit születésekor adtak neki − írja a BBC. Édesanyja Blaer-nek nevezte el, ami könnyű szellőt jelent izlandiul, nem szerepelt azon a listán, melyet eddig engedélyeztek a hatóságok.

Blaer Bjarkardottir mostantól végre használhatja keresztnevét, és nem kell "lány"nak nevezni őt, mint ahogy eddig szerepelt az összes igazolványában. "Nagyon boldog vagyok. Örülök, hogy vége van. Most viszont új iratokra van szükségem, de végre az útlevelemben is a Blaer név fog szerepelni" − mondta a 15 éves lány a BBC-nek.

Izlandon, csakúgy, mint Németországban, Dániában, vagy Magyarországon, szabályozva van, hogy milyen keresztnevet lehet adni. Az országban 1712 férfi és 1853 női névből lehet választani. Amennyiben a szülők olyan nevet akarnak, mely nem szerepel a listán, egy bizottsághoz kell fordulniuk, mely eldönti, hogy adhatják-e gyereküknek azt a nevet.

Blaer esetében az édesanyja által adott nevet nem kifogásolták, csak a keresztelő után derült ki, hogy a név nem szerepel az izlandi keresztnevek adatbázisában.