Elutasította a gyámügy a börtönben lévő Földesi-Szabó László kérelmét, aki azt szerette volna elérni, hogy Bálint Antóniával közös lányukat védelembe vegyék. A férfi azért fordult a hatóságokhoz, mert veszélyben érezte lánya fejlődését.

A döntés szerint viszont a gyermekjólét minden valószínűség szerint meg fog fordulni Bálinték lakásában.  „Felhívom a Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzat Családsegítő és Gyermekjóléti Központjának gyermekjóléti szakmai csoportját, hogy a fent megnevezett gyermek és családja részére alapellátás keretében nyújtson segítséget" – írták a Blikk által közölt iratokban.

Az újság információi szerint az elvégzett vizsgálat előtt Bálint már jelezte, hogy lánya nem lesz együttműködő, ez annyira igaznak bizonyult, hogy a szakembernek még szemkontaktust sem sikerült felvennie a kislánnyal, válaszolni pedig úgy válaszolt a kérdésekre, hogy anyja fülébe súgta a válaszokat.

„Az anya az utánengedő, határokat olykor alig szabó szülői viszonyulása esetenként nem képes kellőképpen ellensúlyozni Lilien gyermekien egocentrikus törekvéseit, és megnehezíti az új helyzetekhez való alkalmazkodást. Az érzelmileg túlságosan szoros, megkötő anyai viszonyulás esetenként negatívan hat..." – írták a szakvéleményben.

A volt szépségkirálynő, aki könyvet ír férjével való viszonyáról, megérti, hogy lánya az átlagnál kötődőbb. Véleménye szerint, mivel a gyereknek gyakorlatilag nincs apja, ezért perze, hogy nagyon ragaszkodik az anyjához.

Védelembe vétel és az alapellátás

Egy gyereket akkor lehet védelembe venni, ha a hatóságok megitélése szerint az alapellátásban, együttműködve a családsegítő szolgálattal nem sikerül megszünteti a veszélyeztetettségét. A gyermeket ilyenkor nem emelik ki a családból, de kiemelten figyelnek rá. A döntést a  gyermekjóléti szolgálat javaslata alapján a jegyző hozza meg. Ebben az esetben családgondozót rendelnek ki, aki egyéni gondozási tervet készít, amelyben leírtakat a családnak be kell tartania. Ha a védelembe vétel nem sikeres, a gyereket átmenetileg ki lehet emelni a családból.  Az alapellátás keretében pénzügyi, pszichés és egyéb segítséget nyújt a gyermekjóléti szolgálat és a családsegítő központ a hozzájuk fordulóknak.