A legnagyobb félelme jött elő a pornóiparnak: HIV-pozitív lett az egyik színész – írja a brit Telegraph. A lap szerint ezért felfüggesztették a forgatásokat (a cikk alapján egyelőre úgy tűnik, csak Amerikában). A fertőzött pornós nevét nem hozták nyilvánosságra, ahogy azt sem, mikori az eredmény. Jelenleg a filmaprtnerein végeznek vizsgálatokat – teszi hozzá a lap. Annyit lehet sejteni, hogy az AIDS-es színész nem forgatáson kaphatta el a HIV-vírust.

Tavaly szifiliszjárvány ütötte fel a fejét, akkor is moratóriumot rendeltek el a forgatásokra. A pornóellenes civil csoportok lecsaptak a történtekre, ismét felhívták a figyelmet az iparág veszélyeire. Emlékezetes az is, tavaly egy kaliforniai népszavazáson döntöttek arról, hogy csak óvszerben szexelhetnek a pornósok a filmekben.

Kovács "Kovi" István pornóproducer a Velvetnek elmondta, a konkrét esetről nem hallott. Egy forgatáson szerinte mindenki csak úgy vehet részt, ha rendelkezik 14-21 nap közötti frissességű negatív leletekkel. "Én például 14 naposat fogadok el" – tette hozzá. Ezeken a teszteken kiderül, ha valakinek van valami fertőzöttsége. "Előfordult egyszer-egyszer, hogy valaki megpróbálta hamisítani ezeket", ezért már csak a laborok által kiállított eredeti példányokat fogadják el, néhány laborral van szóbeli megállapodásuk is. Ezek a laboratóriumok évek óta együttműködnek a szakmával. Egy anonim tesztet a bőr-és nemibeteggondozóból nem is fogadnának el – tette hozzá Kovi.

"Ha valakiről kiderült, hogy valami baja van, akkor elmegy egy ellenőrző vizsgálatra, és ha az is pozitív, akkor végigvizsgáljuk, hogy kivel dolgozott az elmúlt időszakban" – magyarázta. Visszafejtik az egészet, "amíg meg nem szakad a lánc, magyarán nem lesz negatív valamely szereplőnek a vizsgálati tesztje". Ha sok a fertőzött, akkor áll le a forgatás, tehát akár most is ez lehet a helyzet. "Volt már olyan, hpgy leáll a magyar forgatás is, mert elég sok szerpelő jár külföldre forgatni, így Amerikába is" – fűzte hozzá Kovi, aki szerint ilyenkor egyszerű a cél: nehogy áthozzák a fertőzést.