Vannak olyan csodálatos napok egy ember életében, amikor nem hazudik, ha leírja: Jézus lazacon érkezett egy svéd halfeldolgozóba. A helyszín, mint a svéd Local tudósít, Göteborg, ahol Lars Ludvigsson és kollégái az utóbbi évtizedekben már több tonna lazacot filéztek, ám ilyet még nem láttak: az egyik munkatárs kezei közé olyan hal akadt, amelyen egy fekete folt látható. (Itt kedvére nézegetheti.)

„Ez a gambiai gyerek egyszercsak elkezdett óbégatni, hogy talált valami különlegeset, úgyhogy mindenki odaszaladt megnézni" – mondta el a lapnak Ludvigsson a fehér hason fekete pikkelyes állat felfedezési körülményeit. „A pikkelyei pontosan keresztformát adtak ki. A fickó, aki megtalálta, nagyon izgatott lett, még én is. Harminc éve vagyok a szakmában, de még sosem láttam ilyesmit. Elneveztem Jézus Lazacnak, és a név rajta maradt. A felfedezői hisznek abban, hogy isteni jel." És nyilván örülnek, hogy a hereharapóhal jött velük szembe (amely azóta Párizsban és New Jerseyben is feltűnt).

Azt már csak csendben jegyezzük meg, hogy a fekete folt igazából nem is kereszt, hanem Jézus-alakú, konkrétan a széttárt karokkal álló Jézus sziluettje.

És most?

Ludvigsson korábban azt mondta, hogy megtartja a leletet, és áldott vacsora formájában veszi magához. Most azonban kiderült: a göteborgi csoda akkora érdeklődést váltott ki, hogy országjáró turnéra viszik. „Eredetileg meg akartam enni, de már nem tehetem. A hisztérikus érdeklődés miatt elrejtettem a fagyasztóba, csak én tudom, hol van. Valahogyan tartósítanom kellene, de ha alkoholba tenném, az alighanem elkeserítene néhány keresztényt, úgyhogy valószínűleg az lenne a legbibliaibb megoldás, ha sóban tenném el. Ha jól emlékszem, Jézus mondott valami ilyesmit."

A hal csütörtökön Malmőbe érkezik, ahol az ICA szupermarketben fogják kiállítani. Onnan Göteborgba viszik, egy, a Nordstan bevásárlóközpontban tartott halas rendezvényre. Reméljük, a történetből film is készül, a főszerepre Mads Mikkelsent javasolnánk.