Matthew McConaughey nyerte a legjobb férfi főszereplő díját a 2014-es Oscar-díjátadón, március 2-án (ebben a kategóriában jelölték Leonardo Dicapriót is, aki már megint megérdemelte volna, de idén sem nyert, számos okból). A színész a Mielőtt meghaltam című filmben nyújtott alakításáért kapta az elismerést. A díj női megfelelőjét Cate Blanchett vihette haza, a Blue Jasmine című Woody Allen-film főszereplőjeként.

A legjobb eredeti forgatókönyv díját A nő, a legjobb adaptált forgatókönyvét a 12 év rabszolgaság kapta meg.  A Gravitáció alkotói a legjobb eredeti filmzene díját vihették haza (Steven Price munkáját díjazta az akadémia), a legjobb betétdal a Jégvarázs című Disney-animációban elhangzó Let It Go lett. (Az alábbi képen Jennifer Lawrence gratulál Matthew McConaughey-nak a díjhoz. További képeket például itt nézhet meg, a filmakadémia instagramján.)

A 12 év rabszolgaság lett a legjobb film, a legjobb rendező a Gravitációé: Alfonso Cuarón. A mellékszereplők közül Jared Letót és Lupita Nyong'ót díjazták.

Ha a nyertesek teljes névsorára kíváncsi – és azokéra is, akiket legyőztek –, itt nézelődjön!