Hollywood ünnepelt sztárja, a mai filmszakma egyik legkiemelkedőbb színésze, a nők bálványa, mégsem sikerült még egy árva Oscar-díjat sem hazavinnie Leonardo DiCapriónak a karrierje során. Az idei gálán megint jelölték, talán most végre eljön az ő ideje. Nekünk azért erős a gyanúnk, hogy nem így lesz.

1. Gyereksztár-szindróma

Sokan elfelejtik, hogy DiCaprio első szerepét 25 éve kapta Az új Lassie-ben, majd 1992-ig rendszeresen szerepelt tévésorozatokban. A kölyökképű, lányok kedvence színész utána áttért a filmszerepekre, máig nem telt el két évnél több két filmje között. Emiatt az emberek, így talán az Oscar-bizottság is hajlamos elfelejteni, hogy DiCaprio a kezdetek óta első osztályú színészi játékra képes. Így nem volt látványos javulás a teljesítményében, vagyis óriási médiakampány sem alakulhatott ki körülette, hogy Leo micsoda fejlődésen ment át az előző filmjeihez képest. Mindig is zseniális színész volt, így színészi játék alapján nagyon nehéz különbséget tenni az eddigi munkái között. Egyszerűen megszoktuk, hogy Leonardo DiCaprio szinte tökéletes. 

2. Túl jó filmek

Egy kosaras naplója, Rómeó és Júlia, Titanic, Aviátor, A part, Tégla, Viharsziget, Véres gyémánt, Django elszabadul, A nagy Gatsby és most a Wall Street farkasa. DiCaprio egyszerűen túl jó filmeket kap, amiben túl jól játszik. Sehol egy szuperhősfilm vagy valami bénácska romantikus vígjáték, DiCaprio folyamatosan tartja a színvonalat. Ennek persze mi nagyon örülünk, de az Oscar-bizottságot könnyebb lenne meggyőznie olyan játékkal, amihez nem társul zseniális forgatókönyv, vagy lenyűgöző rendezői munka. Az évekig körberöhögött Mickey Rourke például a nem túl bonyolult A pankrátor miatt került az Oscar közelébe, pedig ő aztán a '90-es években mindent megtett azért, hogy lecsúszott alkoholistaként végezze valami ZS-filmes cápamoziban .

Az ember, akit konkrétan körbeoscároztak

Titanic (1997) : 11 Oscar

Aviátor (2004) : 5 Oscar

A tégla (2006) : 4 Oscar

Eredet (2010) : 4 Oscar

Django elszabadul (2012) : 2 Oscar

Leonardo DiCaprio (2014) : 0 Oscar

3. Mindig szívdöglesztő

Az emberek mindig jobban emlékeznek a csúnyácska, de karakteres arcú emberekre. Na, DiCapriónál klasszikusabb szépfiú tényleg nagyon kevés van Hollywoodban. Ráadásul még egy olyan filmje nem volt, amiben kicsit rosszabbul nézett volna ki. Még heroinista drogüggőként is szexi, ami egyszerűen elképzelhetetlen lenne a valóságban. Amíg Johnny Depp volt már őrült mesefigura, koszos kalóz vagy éppen kopasz újságíró, addig DiCaprión csak annyi változott, hogy a '90-es évek fiúcsapat frizuráját a most divatos hátranyalt dandyre cserélte. Mi azt mondjuk, jöjjön egy nagy Matt Damon-dobás, nyírja magát kopaszra és próbáljon úgy szívdöglesztő lenni!

4. Rosszkor, rossz helyen

Az ideivel együtt összesen négy Oscarra jelölték őt, azonban valahogy mindig olyan évben, amikor akadt valaki más, sokkal izgalmasabb karakter. Pontosan 20 éve kapta az első Oscar-jelölését a legjobb mellékszereplőnek járó díjra. Mellette jelölték még Ralph Fiennest, John Malkovich-ot és Tommy Lee Jonest, természetesen utóbbi nyert. Aztán 11 évig semmi sem történt vele Oscarék szerint – csak a New York bandái, a Kapj el, ha tudsz, az Egy kosaras naplója, Titanic, Rómeó és Júlia, A part, de hagyjuk is inkább. Az Aviátort imádta a sajtó, összesen öt Oscart nyert, de egyik sem a legjobb férfi főszerepért járt. A legjobb színészi díjért többek között Clint Eastwooddal és Johnny Deppel szállt harcba, hogy aztán Jamie Foxx nyerjen. Sokak szerint azért, mert abban az időszakban erősödött meg a kritika az Oscar-ítészek afroamerikai-fóbiája miatt, ezért muszáj volt legalább egy fekete színészt díjazni.

2007-ben aztán már annyira tutinak tűnt minden, hogy DiCaprio akár el is kezdhette volna írni a köszönőbeszédet. Az Afrikában játszódó Véres gyémántban nyújtott alakításánál talán semmi sem lehet Oscar-kompatibilisebb, ráadásul egyértelműen ő volt a legnagyobb név a jelöltek között. Csak annyit mondunk, hogy Will Smith és Ryan Gosling is benne volt az öt legjobb színészben. Persze nem ő, hanem Forest Whitaker nyert, aki véletlenül szintén egy Afrikában játszódó filmben szerepelt akkor. Az idei mezőnyben Christian Bale és Matthew McConaughey lehet a rivális, de az afroamerikai-faktorhoz ott van Chiwetel Ejiofor, az életmű-faktorhoz pedig Bruce Dern.

5. Valószínűleg allergiás a nívós díjakra

Az egy dolog, hogy valakinek nincs Oscarja, de az már tényleg elkeserítő lehet, ha valaki a többi, viszonylag fontos gálán sem nyert szinte semmit. A Wall Street farkasa miatt ugyan bezsebelt idén egy Golden Globe-ot és a Filmkritikusok Díját is, de ezen kívül csak az Aviátorért kapott másik Golden Globe az egyetlen fontosabb elismerése. Tessék csak megnézni ezt a listát, a Filmszínészek Szövetsége például 15 év alatt nyolcszor jelölte díjra, de még a saját kollégái sem hajlandóak szegényt elismerni. Bezzeg mindenféle apróbb, senkit sem érdeklő fesztiválokon tarol.

6. A tökéletességet nem díjazzák

Az Oscar-zsűri hajlamos a színészi játék mellett egyéb faktorokat is figyelembe venni kiválasztásnál. Precedensértékű kiválasztás etnikai hovatartozás miatt (Jamie Foxx, Denzel Washington, Forest Whitaker), életműdíjjal felérő győzelem (Jeff Bridges, Jack Nicholson), rajongás az idegen országok színészeiért (Colin Firth, Daniel Day-Lewis, Jean Dujardin, Roberto Benigni), ezek mind közrejátszanak abban, hogy ne csak a színészi játék számítson. DiCaprio mindhárom esetben hátrányban van, hiszen még mindig csak 40 éves és kevés amerikaibb amerikai szépfiú létezik nála.

7. Fel kéne nőni végre

Egyesek szerint azonban semmi köze az Oscar-hiánynak DiCaprio színészetéhez, sokkal inkább az életviteléhez. Közismert róla, hogy egy igazi playboy, a '90-es évek exkluzív partijain rettegtek attól, mikor toppan be a pussy possénak (punci brigádnak) hívott baráti körével. Imádja a magas, vékony, szőke Victoria Secret-modelleket és a kapcsolatait sem lehet hosszúéletűnek nevezni. Negyven évesen nincs se gyereke, se felesége és a színfalak mögött hajlamos nagyképűen, lekezelően viselkedni az emberekkel. Csak puszta spekuláció, de lehetséges, hogy az akadémia egy (vagy több) tagjának személyes problémája van vele, amiért egy részeges éjszakán meghúzta a lányát, húgát, feleségét. Aztán majd nemsokára kiderül, hogy átok ül DiCaprión vagy végre az akadémia beadja a derekát.