Engedélyezik a 11 éves megerőszakolt román kislány abortuszát

bry
2008.06.27. 13:10

Romániában is végrehajtható a magzatelhajtás annál a 11 éves kislánynál, akit nagybátyja erőszakolt meg.

Pénteken határozott így az a kormányközi bizottság, amely több minisztérium, hatóság képviselőit és orvosokat tömörített magába. A testület összehívását a román egészségügyi miniszter rendelte el, miután egy orvosi bizottság megtiltotta a 21 hetes, nem kívánt magzat elhajtását. A kormányközi bizottság a román abortusztörvény módosítását is javasolja, írja az MTI.

A bizottság az áldozat korára való tekintettel úgy véli, hogy rendkívüli helyzetről van szó, így ebben az esetben el lehet tekinteni attól a törvényes előírástól, amely csak a 14 hetes magzat elhajtását teszi lehetővé.

A bizottság orvosai úgy vélik, hogy a lány fiatal kora miatt képtelen betölteni az anya szerepét, a szülés nyomán pedig lelki sérüléseket is szenvedhet. Ráadásul a magzat túlélésére egy százalék esélyt adtak. Az orvosok ugyanakkor elismerték, hogy ebben az esetben az abortusz legalább olyan veszélyes, mint a szülés.

A román orvosi kamara elnöke szerint a kormányközi bizottság döntése csak javaslatnak tekinthető. Hangsúlyozta, az a román orvos, aki elvállalná a beavatkozást, azt kockáztatná, hogy az ellene indított esetleges bírósági perben veszít. A román orvosok azonban a jelek szerint nem lesznek kitéve ennek veszélynek, mert a kislány édesanyja úgy döntött, hogy Angliába utaznak, ahol a 24 hetes magzat elhajtása is megengedett.