Csaknem 250 települést veszélyeztetnek az ország folyóin levonuló árhullámok . Az árvízi védekezést irányító Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) veszélyhelyzet elrendelését kezdeményezi a Kormányzati Koordinációs Bizottság hétfő kora délutáni ülésén a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén - jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján Kóthay László, vízügyi szakállamtitkár. Közben hétfőn a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke önkéntes munkára kért fel minden magyar tűzoltót.

A napokban lehullott jelentős csapadék és az azt követő áradások miatt jelenleg 624 kilométeren van árvízvédelmi készültség. I. fokú 119 kilométer hosszan a Lónyay csatornán, a Bodrogon és az Ipoly alsó szakaszán, II. fokú 113 kilométeren az Ipoly felső szakaszán, III. fokú pedig összesen 392 kilométer hosszúságban a Sajón, a Zagyván, a Tarnán és a Bódván.

Az időjárás-előrejelzések szerint további esőzések várhatók, ezért a szakemberek arra számítanak, hogy a Sajón, az Ipolyon és a Hernádon minden eddiginél nagyobb vízállások is előfordulhatnak. A Zagyván Hatvan térségében a vízállások már most is az eddig mért legmagasabb szint felett vannak. A Zagyván kialakult árhullám miatt a szakemberek felkészültek a jászteleki és a borsóhalmi árvízi tározó megnyitására.

A komoly esőzések a belvízhelyzetet is súlyosbítják. Becslések szerint a jelenleg elöntött terület az országban csaknem százezer hektár. A jelentős és eddig nem tapasztalt árhullámok miatt veszélyhelyzet elrendelését kezdeményezi hétfőn délután az árvízi védekezést koordináló Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a Hernád, a Bódva és a Sajó mentén - mondta Kóthay László, vízügyi szakállamtitkár. (FH)