Megszüntették a nyomozást a szexuális zaklatással gyanúsított tűzoltók ügyében

2010.09.23. 19:29

Bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség a nyomozást azok ellen a tűzoltók ellen, akiket kényszerítés miatt jelentett fel márciusban Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok. A három érintett tűzoltó közül kettőt azonnal kirúgtak, ezért mindketten a munkaügyi bírósághoz fordultak. Az első tárgyalási nap november elején várható. Mint arról korábban a Független Hírügynökség beszámolt, a fővárosi parancsnok azért indított tavasszal belső vizsgálatot, mert felmerült annak gyanúja, hogy három tűzoltó szexuálisan zaklatta egyik újonc társát egy autóbuszos kiránduláson. A gyanúba keveredett három tűzoltó közül kettőnek megszüntették a szolgálati viszonyát, majd a belső vizsgálatot követően mindhármuk ellen feljelentést tettek a rendőrségen kényszerítés gyanúja miatt.

Kovács Péter, az egyik feljelentett tűzoltó a Független Hírügynökségnek elmondta: a Nagykátai rendőrkapitányság még augusztus végén hozta meg az elutasító határozatot, ezt néhány nappal ezelőtt kapta kézhez. "E szerint én és társaim sem követtünk el bűncselekményt, a nyomozást lezárták." Hozzátette: "Azért rúgtak ki minket, mert a pálinkafőző túrán, egy zártkörű rendezvényen, ahol csak a kollégák voltak, letoltuk a nadrágunkat, és egy jókora fakanállal egymás hátsófelére csaptunk. Civilben voltunk, szabadnapon, egy vicc volt az egész. Nem érzem úgy, hogy ezzel a tűzoltók iránti közbizalmat jelentősen rontottuk volna, ugyanis ezzel indokolták kirúgásunkat " - tette hozzá.

Kovács Péter azt is elmondta, hogy a visszaúton, a buszon folytatták a "hülyéskedést", de sem szexuális zaklatás, sem kényszerítés nem történt. "Az egyik kollégám ráadásul csak csitítani akarta a hangoskodókat, a "sértett" azonban őt is belekeverte, így nyomozás indult ellene is, ám ennek ellenére ő szerencsére szolgálatban maradhatott. Az eset után megpróbáltam elhelyezkedni a mentőszolgálatnál, úgy tűnt, mindenben megfelelek a feltételeknek, a végén azonban a mégsem kaphattam állást. Úgy gondolom, a mentőszolgálatnál időközben tudomást szereztek a történtekről, és ebben valaki közrejátszhatott " - tette hozzá.