Elutasította a peráthelyezés kérvényezését az M3-ason balesetet okozó szlovák nő

MTI
2012.08.27. 11:20

Nem kérvényezi az ellene folytatandó eljárás Szlovákiába való áthelyezését Eva Varholíková-Rezesová, az M3-as autópályán történt négy halálos áldozattal járó múlt heti baleset okozója - adta hírül hétfőn a szlovák nő ügyvédjére hivatkozva a Novy Cas szlovák bulvárlap. A szlovák lap szerint Eva Varholíkovának a vonatkozó jogi normák alapján lehetősége lett volna arra, hogy kérvényezze az ellene indítandó bűnvádi eljárás Szlovákiában való lefolytatását, ám Tóth M. Gábor, a szlovák nő ügyvédje szerint védence nem akart élni ezzel a lehetőséggel. A Novy Cas Varholíková ezen döntésével kapcsolatban azt írja: a kassai milliárdos család tagja mindent a magyar hatóságok döntésére akar bízni.

A baleset a múlt héten, kedd hajnalban történt az M3-as autópályán, amikor Varholíková BMW-je nekiment az előtte haladó Fiat Puntónak, amely az ütközés következtében a szalagkorlátnak csapódott, majd kigyulladt. A szabályosan közlekedő Fiatban négyen utaztak, hárman közülük bennégtek a kocsiban, a negyedik utas csütörtökön a kórházban halt meg. A baleset okozóját csütörtökön a bíróság szökés, illetve elrejtőzés veszélye miatt 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte, miután elutasította az óvadékra és a házi őrizetre vonatkozó védői indítványt. Eva Varholíková-Rezesová a közel tíz éve elhunyt Alexander Rezesnek a gyermeke. A férfi a kilencvenes években Vladimír Meciar kormányának közlekedési minisztere, valamint a kassai vasmű privatizációjának kulcsszereplője és egy időben az óriásvállalat részvényei közel felének a tulajdonosa volt. Alexander Rezest életében az ország második leggazdagabb embereként emlegette a szlovák média.

Frissítés: Tóth M. Gábor ügyvéd megkereste a Velvetet e hír miatt, és kijelentette, ő semmilyen szlovák médiumnak sem nyilatkozott eddig. A hírügynökségnek eljuttatott közleményét a Velvettel is megosztotta:

"Legjobb tudomásom szerint a cîkkben hivatkozott szlovák sajtóorgánumnak soha nem nyilatkoztam sem írásban, sem szóban, mivel az eljárás kezdete óta egyetlen szlovák írott, vagy elektronikus sajtótermék sem vette fel velem a kapcsolatot. Az eljárás eddigi szakaszában sem formális, sem informális lehetösége nem vetödött fel annak, hogy a folyamatban lévö büntetöeljárás átadásra kerülne Szlovákiának, hiszen ennek jogszabályi feltételei jelenleg nem állnak fenn. Nem volt tehát olyan helyzet, melyben akár Ügyfelem, akár én választhattunk volna, ám ezzel a lehetöséggel nem éltünk. A büntetöeljárás átadása - mint lehetöség - részünkröl történö elutasítása tárgyában sem a hatóságok, sem a sajtó t. képviselöi felé nyilatkozatot nem tettem."