Lengyel ablakmosó állhat a cseh szeszmérgezések mögött

2012.09.17. 16:38

A legfrissebb adatok szerint már 21 halottja van a csehországi metilalkohol-mérgezéseknek. Az MTI szerint 38 embert kezelnek jelenleg kórházban. Az üggyel kapcsolatban 23 főt vett őrizetbe eddig az országos razziákat tartó cseh rendőrség, közülük 13 ember ellen indult eljárás. Péntek este óta Csehroszágban nem lehet a botrány miatt 20%-nál erősebb alkoholt kapni.

Közben nemzetközivé szélesedett az ügy: Szlovákiában egy család Csehországban vásárolt szesszel ünnepelt, aminek az eredménye nyolc kórházba szállított ember lett. Az eperjesi család házi készítésű brandyt vásárolt a határon túl a cseh Aktuálně szerint. A kórház nyilatkozata szerint a mérgezettek jól vannak, ők biztosan túlélik a gyilkos szeszt. Szlovákia ennek megfelelően azt ajánlja állampolgárainak, hogy ne fogyasszanak Csehországból származó alkoholt.

A lengyelek ennél keményebbek: ők meg is tiltották a sör kivételével a szomszédból származó szeszesitalok importját. A lengyel lépést magyarázza az is, hogy a nyomozást vezető Václav Kučera kijelentette a Lidove noviny cseh lapnak, hogy a méreganyag lehet, hogy Lengyelországból származik. Szerinte lengyel ablakmosó folyadékot adhatott el valaki alkoholként Csehországban - írja a News.pl. Ráadásul egy cseh pár kórházba került vasárnap azután, hogy Lengyelországban vett vodkát ittak.

Oravecz Márton, a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) elnöke szerint Magyarországon nincs szükség importkorlátozásokra, a Nébih pedig folyamatosan figyeli az eseményeket, hogy beavatkozzon, ha szükséges.