horoszkóp

Felfüggeszthetik egyes cseh szeszek árusítását

MTI
2012.09.19. 17:05

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri a forgalmazóktól, hogy függesszék fel a cseh egészségügyi minisztérium által közzétett listán szereplő szeszes italok forgalmazását Magyarországon, noha továbbra sincs arra utaló információ, hogy Magyarországra is került volna a Csehországban mérgezést okozó, metil-alkoholt tartalmazó szeszes italokból

A jelenlegi tisztázatlan helyzet, a nyomon követés lehetetlensége a vállalkozások számára élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, amely kizárja a forgalomba hozatal lehetőségét. Arra is kérik, hogy a cseh egészségügyi minisztérium által közzétett listán szereplő termékeket jelentsék be a hivatalhoz. Amennyiben egy-egy termékkel kapcsolatban a kereskedőkben gyanú merül fel, úgy a minták laboratóriumi vizsgálatát is elvégeztethetik a hivatallal.

A Nébih kéri a fogyasztókat is, ha gyanús terméket észlelnek, jelentsék a Nébih zöldszámán (06-80/263-244). Felhívják továbbá a fogyasztók figyelmét, hogy saját érdekükben kizárólag legális forrásból, megbízható helyről származó termékeket fogyasszanak.

Az illegális értékesítési csatornákból származó élelmiszerek ugyanis a hatósági ellenőrzés kikerülésével kerülnek forgalomba, gyakran rossz minőségű, lejárt termékek, illetve - mint most is - akár életveszélyesen mérgezőek, fertőzőek lehetnek - olvasható a közleményben.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára üdvözli a Nébih felhívását, mivel a vásárlók egészségének megóvása mindennél fontosabb.

Elmondta: a kereskedők a legkisebb gyanú, vagy kétség esetén is kötelesek az adott árut a polcról levenni a vevők védelme érdekében. Ezért az OKSZ egyetért a Nébih javaslatával. A főtitkár megjegyezte ugyanakkor, hogy véleménye szerint pontos listája senkinek nincs a Magyarországra behozott cseh szeszes italokról, bár az importőröknek azt be kell jelenteniük.