Első fokon 500 ezer forintot, illetve annak kamatait ítélte meg a Dunakeszi Városi Bíróság Sz. Edinának – jelenti a Velvet helyszíni tudósítója.. A nő azért perelte be a Vidal Medical Plasztikai Sebészeti Eü-i Szolgáltató Kft.-t, mert a korábban már veszélyesnek bizonyult PIP-implantátumot ültették be testébe, a bal oldali pedig kiszakadt.

Az ítélethirdetésen sem a felperes, sem az alperes nem volt jelen. Előbbi egyébként 1,4 millió forintot szeretett volna kapni. Az ügy további részleteivel hamarosan cikkben foglalkozunk.

Mi történt pontosan?

2006-tól a Poly Implant Prothese (PIP) nevű francia implantátumgyártó cég nem megfelelően tisztított szilikont használt az implantátumokban, amitől azok könnyen kiszakadhattak. Ez azonban csak 2010-ben derült ki, a termékeket itthon addig is forgalmazta a Vidal Medical Kft. (Itthon körülbelül 50-80 nőnél okozhat Magyarországon problémát a francia implantátum.)

Sz. Edina 2006 októberében csináltatta meg a mellét; az, hogy baj van, két évvel később, egy kontrollvizsgálaton derült ki. Ekkor úgy döntött, hogy újabb műtétre vállalkozik, az ezt megelőző ultrahangos vizsgálaton derült ki, hogy a bal melle azért vesztette el még a másiknál is jobban a formáját, mert az implantátum kiszakadt. A helyerállító műtéthez egy másik orvost választott, ez szintén vita tárgya a perben. A beavatkozás 800 ezer forintjába került. Az előzményekről még bővebben itt olvashat.