Huszonkét kisiskolást és egy felnőttet sebesített meg késsel egy férfi a közép-kínai Henan tartomány Hszinjang városához tartozó egyik településen – közölte pénteken a helyi rendőrség egy munkatársa a Hszinhua hírügynökséggel. A támadás helyi idő szerint reggel nyolc óra előtt, Csenpeng falu általános iskolájának bejáratánál történt. A késelőt, a faluban élő 36 éves Min Jing-csünt a rendőrség elfogta. További részletek és a férfi tettének indoka egyelőre nem ismeretesek.

Szintén pénteken közölte a média, hogy a pekingi rendőrség elfogott egy 25 éves férfit, aki az elmúlt napokban papírvágó késsel több női utast megsebesített a metrón. A Hu családnevű, munkanélküli férfi pekingi lakos, és azzal védekezett, hogy érzelmi zavarokkal küzd, és így akart "elégtételt" venni a "társadalmon". Sértettjeinek száma nem ismert, de a mikroblogok szerint egy héten belül legkevesebb öt fiatal nőt ért támadás.

Az elmúlt években több hasonló ámokfutásról számolt be a kínai média. 2010-ben például három hónapon belül hat olyan támadás történt, amelyeket iskoláskorú vagy óvodás gyerekek ellen követtek el. Fucsien tartományban egy 41 éves orvos az iskola épületénél várakozó nyolc gyereket késelt halálra, ötöt megsebesített, mert – mint utóbb kiderült – lelki válságba került. A férfit egy hónappal később halálra ítélték. Egy másik óvodai késelésnek kilenc halálos áldozata és közel tucatnyi sebesültje volt, a 48 éves tettes végül öngyilkos lett. Az esetet kiváltó ok egy vita volt az elkövető és a magánóvoda üzemeltetője között. Előfordult olyan eset is, amikor kalapáccsal vertek agyon öt óvodást, majd a támadó ott is végzett magával.

Tavaly Sanghajban nyolc gyerek sérült meg, amikor egy óvónő a délutáni pihenőidőben késével megszurkálta őket. A nő, aki már évek óta dolgozott az intézményben, állítólag pszichiátriai kezelésre szorult. Ez év elején szintén késsel rontott rá egy férfi középiskolai diákokra a kelet-kínai Nancsang városban, ketten életveszélyes sérüléseket szenvedtek. Szeptemberben pedig fejszével öltek meg három gyereket, 13-at pedig megsebesítettek Dél-Kínában egy napköziben.

A kínai politikai vezetés két évvel ezelőtt a legfelsőbb szinten foglalkozott a jelenséggel. Ennek nyomán az ország számos oktatási intézményében megszigorították a biztonsági intézkedéseket, őröket állítottak, kamerákat helyeztek el. A késeléses bűncselekményen pszichológiai hátteréről korábban a Velvet is írt, a cikket itt olvashatja.