Idén sok különösen kegyetlen gyilkosság történt, ahol különböző szúró-vágóeszközökkel oltottak ki életeket. A kulcsi, szigetszentmiklósi, domonyvölgyi, kaposvári és máltai esetekben is közös, hogy az elkövető nem állt meg egy-két döfésnél, hanem több tucatnyiszor szúrta meg áldozatát. A szakértők szerint ez egyértelműen a másik személyiségének totális elpusztítására irányul. Általános félnivaló azonban nincs, a gyilkosságok és késelések száma nem emelkedik.

Maga az elkövető sem bírta ki zokogás nélkül, amikor szerdán beszámolt róla, miért ölte meg volt barátnőjét 83 késszúrással. Z. Csabát végül nem jogerősen 18 év fegyházra ítélték (bár a Btk. szerint akár életfogytiglani börtönt is kaphatott volna), de a kérdés nyitva maradt: miért kellett ennyire kegyetlenül elbánnia szerelmével, P.-né M. Tímeával. Ugyan a kapcsolatuk viharosan alakult, hol egyikük, hol másikuk akarta végleg lezárni az egészet, de mindez nem indokolta volna a rengeteg döfést, ami összesen – ha másodpercenként egy szúrással számolunk – akkor is másfél percen át tartott. A bíróság ítélete szerint ezért sem lehetett hirtelen, erős felindulásról beszélni.

Több kriminalisztikai magyarázat is létezik a hasonló brutalitásra. A Z. Csaba-ügy egyik elmeorvos-szakértője azzal a teóriával állt elő, hogy az valószínűleg egy köznapi tévedés, miszerint egy késelés levezetheti a feszültséget az elkövetőben. A szakértő szerint minden szúrás újratermel valamennyi feszültséget, így ez nem feltétlen igaz. A sok és kegyetlen szúrás, főleg fej- és nyaktájékon gyakran azt is mutatja, hogy az elkövető el akarja pusztítani az áldozat személyiségét is.

Több ilyen eset is történt 2012-ben. H. Csanád Jutas, a kulcsi családirtással gyanúsított férfi egy karddal rontott családtagjaira április elején, szinte lefejezte áldozatait.  Szita Bence megölésekor állítólag szintén egy kés volt a gyilkos fegyver, és a fiút szintén brutálisan megkínozták. Különösen nagy sajtóvisszhangot kapott S. Márk ügye, aki halálra szurkált egy nőt szintén Gödöllőn, miután megpróbálta elrabolni az autóját, de a nő ellenállt.

Miért a kés?

Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes elmondta, egyes kriminológiai fejtegetések szerint az ilyen brutális támadásokkor (főleg fejre) az áldozat elcsúfítása a fő motívum, bár az elég ritka, hogy test test elleni felállásban fejre menjenek. Ez a féltékenységből elkövetett késeléseknél gyakori, az elkövetők ilyenkor gyakran nők. Bilkei Pál kriminálpszichológus hozzáfűzte, egy begyakorolt emberi mozgásforma miatt történhetnek a fejre mért vágások, szúrások. Az ember ugyanis ha üt, akkor fejre üt, ezért történhet, hogy a fejet célozza az elkövető ilyenkor is.

Mostanában ugyan úgy érezni, hogy elszaporodtak a késeléses emberölések, de Kovács szerint "semmi kivételes nincs ebben", ez nem mutat megugrást az utóbbi évekhez képest. Szerinte Magyarországon mindig is népszerű eszköz volt a kés, "késes-huszár nemzet vagyunk". A késelésekkel ellentétben persze több a gyilkosságok száma, de "háború és válság után mindig több a bűncselekmény". A helyzet nagy léptékben viszont nem romlik, Kovács szerint "kevesebb életellenes cselekmény történt, mint az utóbbi 40 évben bármikor", egyszerűen a média többet ír az ilyen esetekről.

2012 különösen kegyetlen szúró-vágóeszközös gyilkosságai
 Elkövető, áldozat, helyszín, időpont  Szúrásszám  Motívum
H. Csanád Jutas, négy családtagja, Kulcs, április 6. Nincs számszerű adat. A férfi elmeállapota kérdéses. A családja iránti gyűlölet vezérelte, amikor családtagjait megölte.
Z. Csaba, P.-né M. Tímea, Szigetszentmiklós, július 5. 83 Szerelemféltés volt az alapvető indíték, de egy vita hevében szúrt az elkövető.
S. Márk, M. Judit, Gödöllő-Domonyvölgy, szeptember 24. 27 Rablógyilkosság: a nő autóját akarta megszerezni a fiú, a nő határozott védekezését látva szúrt.
P. Erika, B. József és K. József, Szita Bence, Kaposvár-Sántos, október 30. 24 Szerelemféltés és anyagi érdek: a gyanú szerint P. Erika állította, párkapcsolata a kisfiú miatt nem működik a fiú nevelőapjával, ezért a felfogadott két férfivel megölte.
M. László, G. Yvette, Málta, St. Paul's Bay, november 27. 40 Még nem tudni az indítékot.

(Forrás: Velvet.hu, ATV.hu)

Végh József kriminálpszichológus sem érzi úgy, hogy elszaporodtak volna a késelések. Ezek ráadásul nem feltétlen csak magyar sajátosságok, például Angliában is sok a szúró-vágó eszközzel elkövetett bűneset. Szerinte "mindig akadnak őrültek", akik a tilalom ellenére késsel járnak. Gyilkossághoz viszont "a kést nehéz választani, mert az ember érzi a zsigereket, ahogy átvágja". Ehhez vagy pszichopatának kell lenni, vagy erős érzelmi indulat kell ehhez. Hozzátette, aki szúrni akar, nem csak vágni, az akar igazán ölni.

"A kés mindig a hirtelen indulat fegyvere" – tette hozzá Bilkei Pál. Szerinte száz éve nem számított durvának, ha valaki önvédelemből kést hordott magánál az utcán is. Manapság szerinte "egyre labilisebbek vagyunk, nem tudunk megkapaszkodni valamiben", ilyenkor törnek elő az indulatok, és történnek a hasonló cselekmények.

Emberölés a Büntető törvénykönyvben

166. § (1) Aki mást megöl, bűntettet követ el, és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés tíz évtől húsz évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha az emberölést
a) előre kitervelten,
b) nyereségvágyból vagy
c) más aljas indokból, illetőleg célból,
d) különös kegyetlenséggel,
e) hivatalos személy vagy külföldi hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt, illetőleg emiatt, közfeladatot ellátó személy ellen, e feladatának teljesítése során, továbbá a hivatalos, a külföldi hivatalos vagy a közfeladatot ellátó személy támogatására vagy védelmére kelt személy ellen,
f) több emberen,
g) sok ember életét veszélyeztetve,
h) különös visszaesőként,
i) tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen,
j) védekezésre képtelen személy sérelmére
követik el.
(Forrás: Complex jogtár)