Több mint hatvan balesethez riasztották az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) beavatkozó egységeit vasárnap. Hajdu Márton helyettes szóvivő hétfő reggel azt mondta, hogy az alsóbbrendű utak továbbra is jegesek lehetnek. Az ország útjai hétfő reggel helyenként sónedvesek, az alsóbbrendű utak pedig jégbordásak, havasak lehetnek, és a csapadék visszafagyhat az utakra – mondta a helyettes szóvivő. Fokozott figyelemre intette a közlekedőket, jelezve: aki teheti, ne induljon útnak ott, ahol ónos eső esett, mivel rendkívül veszélyes útszakaszok is előfordulhatnak.

Hajdu Márton azt is elmondta, hogy a havazás, az ónos eső miatt országosan több mint hatvan balesetnél volt szükség a katasztrófavédelem beavatkozó egységeinek – 870 embernek – a munkájára. A balesetekben 27-en sérültek meg, halálos áldozat nem volt. Az OKF és az együttműködő szervezetek – rendőrség, mentőszolgálat, karitatív és civil szervezetek – 38 embert mentettek meg a téli időjárás valamilyen káros következményétől, elsősorban kihűléstől és szén-monoxid-mérgezéstől. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében három megyére, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére adott ki narancssárga riasztást ónos eső miatt, de ezt még hétfő délelőtt visszavonták.

Hétfőn sem árt vigyázni

Hajdú Márton szerint a csúszós utak miatt kéttucatnyi közlekedési baleset történt az ország közútjain hétfő délelőtt, főként a fővárosban és Pest megyében. Mintegy kétezer tűzoltó és katasztrófavédő van szolgálatban karácsonykor, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak - tette hozzá. Hajdú Márton azt kéri, ha valaki közterületen fekvő vagy alvó embereket lát, vagy segítségre szoruló, magányos, idős emberekről van tudomásuk, akiket a kihűlés fenyeget, értesítse a jótékonysági szervezeteket. A katasztrófavédelem óvatosságra int mindenkit a gyertyákkal, csillagszórókkal is, felhívva a figyelmet arra, hogy egy égve hagyott gyertya is percek alatt lángba boríthatja a lakást.

A főváros átjárható

Budapesten a fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat és fontosabb mellékutakat egész éjjel takarították a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. munkatársai, a többi mellékút azonban hajnalban még csúszós – közölte az FKF hétfő reggel. A BKV járatai elindultak. A fővárosban vasárnap délelőtt kezdődött a havazás, ami este ónos esőre váltott. A csapadék éjfél körül állt el. A társaság éjszaka 59 munkagéppel dolgozott az utakon, egyes mellékutak síkosságmentesítését azonban csak a nappali műszakban kezdik meg. Az FKF arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy takarítsák le az ingatlanjaik előtti járdaszakaszt a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

Jegesedés a reptéren

Szlovákiában is cudar időjárás uralkodik, ami miatt Budapesten landolt a Ryanair Belgiumból Pozsonyba tartó repülőgépe hétfő reggel. Az utasokat autóbusszal viszik a szlovák fővárosba – közölte a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója, Hardy Mihály. Elmondta, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működésében a vasárnapi ónos eső nem okozott gondot, a le- és felszállópályákat folyamatosan sózták, takarították, így rendben tudtak indítani és fogadni járatokat.

Hozzátette, mintegy húsz induló járatnál azért adódtak kisebb, fél-másfél órás késések, mert a pilóták nemcsak a kormányfelület, hanem a gépek teljes jégtelenítését is kérték, ilyenkor egy-egy gépről akár több száz kilogramm lerakódott jeget is el kell távolítani forró vízzel és vegyszerrel. Hardy Mihály szerint hétfőn nem várható jelentős forgalom a repülőtéren, a karácsonyi csúcs már vasárnap lezajlott.