Börtönben marad a megtört Damu Roland

2013.01.08. 09:45 Módosítva: 2013.01.08. 15:15

A Kúria kedden a nemi erőszak és személyi szabadság megsértése miatt négy és fél év börtönre ítélt Damu Roland felülvizsgálati kérelmét elutasította, a jogerős ítéletet helyben hagyták – jelentette a Velvet tudósítója a Markó utcai bírósági épületből.

Damut megbilincselt kézzel és lábbal vezették be, a színész mosolyogva lépett be az őr és ügyvédje, a bíróságot korábban magára haragító Ruttner György oldalán. A vádirat ismertetése után Ruttner kapott szót, aki szerint nem volt törvényes a vád első fokon, mert Damu nem tudott róla, amikor súlyosbították a vádat, ezért az egész eljárást elölről kéne kezdeni. Az ügyvéd egy és egynegyed órán át tartó maratoni beszédben ismertette az elmúlt eljárások alatt is hangoztatott érveit (iratellenesség, az első bírónő rokoni szálai Palácsikkal, kevés bizonyíték). Ruttner az ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását szerette volna elérni.

A színész maga is felszólalt a tárgyaláson az ügyész beszéde után. "Azért jöttem ide ,hogy segítséget kérjek önöktől, mert nem követtem el ezeket a bűncselekményeket. Nem vagyok jogi szakember, van egy kiváló ügyvédem, de engedjék meg, hogy elmondjam az észrevételeimet" – kezdte érzelmes beszédét Damu az ügyvédi és az ügyészi felszólalások után.

"Tisztelt bíróság, 11 nap híján kilenc hónapja ezen gondolkozom minden nap, hogy miért Palácsik Tímeának hisz a bíróság. [...] Azt tudom önöknek elmondani, hogy ártatlan vagyok, nem követtem el egyik vádpontot sem" – mondta Damu, aki beszédében egyébként hazugnak nevezte Palácsikot, és azt is állította, hogy az egész ügy egyfajta bosszú. A bíróság Damu beszédét őszintének értékelte, szívhevszólónak, viszont kimondta, hogy a Kúriának nem feladata az ilyenfajta értékítélet, így ezzel a beszéddel nem tudnak mit kezdeni, mert az nem tett hozzá semmit a felülvizsgálati kérelemben beterjesztett kérdésekhez.

A színész ügyvédje, Ruttner György megkérdőjelezte, hogy a vád törvényes volt-e egyáltalán, illetve úgy vélte, a másodfokú ítélet indoklása nem volt elég részletes, abban számos ellentmondás található.

A Kúria végül elutasította a felülvizsgálati kérelmet, erőszakos közösülés és más bűncselekmények miatt hatályában fenntartja az ítéletet, fellebbezésnek helye nincs. A színész tudósítónk elmondása szerint nehezen viselte a döntést, és még az eddigieknél is jobban összetört.

Az indoklás szerint a színész ügyvédje, Ruttner György a tényállásokat kérdőjelezte meg, de a Kúriának nem feladata a tényállások vizsgálata, hanem az eljárás törvényességét vizsgálják. A tövényes vád – Ruttner állításaival ellentétben – megvalósult, így ezt a kérdést nem lehetett a sértett javára eldönteni. Az ügyvéd másik kifogását, mely szerint a másodfokú ítélet indoklása nem volt elég részletes, azért nem fogadták el, mert álláspontjuk szerint másodfokon csak pontosították a tényállást, de még ha változtattak is volna rajta, azt is csak a vádlott, azaz Damu Roland javára tehették volna.

Damut még 2011. november 18-án vették őrizetbe, mert barátnője, Palácsik Tímea elmondása szerint bántalmazta őt. A színész elvesztette munkáit, tavaly március 20-án ítélte el az illetékes bíróság. Büntetéséből már kilenc hónapot letöltött a tiszalöki börtönben. A börtönkonyhán dolgozó Damut egyébként hétfőn, rabszállítóval hozták Budapestre.