Az ország jelentős részére, csaknem az egész északi felére elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható ónos eső miatt vasárnap délelőtt. Elsőfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest megye és a főváros területén, továbbá Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg jelentős részén, valamint Zala és Hajdú-Bihar több északi térségében. Ezeken a területeken egy-három órán belül számítani lehet ónos esőre.

A Magyar Közút azt közölte, hogy az előrejelzések szerint váltakozó intenzitással ónos eső hullhat, a síkosságmentesítés pedig ilyenkor kevésbé hatásos. Az Útinform szerint az északkeleti országrészben váltakozó halmazállapotú hó esik, intenzíven havazik a Sajó völgyében, esik a hó Tiszafüred és Polgár térségében, valamint Sátoraljaújhely környékén, és zúzmarahullást jeleztek Nyíregyháza térségéből.

A főutak a csapadékos helyeken latyakosak, hókásásak, Heves közelében ónos esőtől síkos a burkolat. A dunántúli főutak nedvesek, Fertőszentmiklós és Sárvár térségében latyakosak, Szombathely közelében hóbordás, Tapolca környékén jégbordás szakaszokra kell számítaniuk az autósoknak. A mellékutak a Dunántúlon hókásásak, a letaposott hótól vagy jégbordától síkosak. Az Alföld középső részén és a Tiszántúlon az alsóbbrendű utak havasak, vagy latyakosak. Közölték azt is, hogy a Magyar Közút több mint száz munkagéppel dolgozik a hóeltakarításon és síkosságmentesítésen, így a szombat reggeli 72 járhatatlan útból már csak 14 maradt. Elzárt település nincs az országban.

Közben Zalában

Minden út járhatóvá vált Zala megyében – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője vasárnap. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint a közútkezelő munkagépei vasárnap délelőttre felszabadították az összes, eddig járhatatlan Zala megyei közutat. A megyében minden fő- és mellékút járható, nincs elzárt útszakasz.

Vasárnap reggel a 7356-os jelű út Kehidakustány térségében, valamint a Gelse és Zalaszentbalázs közötti összekötőút volt még járhatatlan. Az elmúlt napokban esett nagy mennyiségű hó és az erős szél hatására szombatra Zalában 12 út vált használhatatlanná. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete közölte: a korábbi napokkal szemben – amikor mintegy 100 hóban rekedt járművet kellett kimenteniük – az éjszaka már nem érkezett bejelentés elakadt járművekről.