Oscar Pistorius érthetetlen tettéről újabb és újabb találgatások látnak napvilágot. Az első hírek szerint a világhírű futó betőrőnek nézte modell barátnőjét, és ezért lelőtte. A rendőrség ezt később cáfolta, főleg miután kiderült, hogy a lányt a fürdőszobában érték a lövések. A férfi több fegyvert is tartott a házban. A férfi a meghallgatásán összeomlott, könnyek közt tette meg vallomását.

A dél-afrikai sajtó szerint a házban egy véres krikettütőt is találtak, ami kétségbe vonja Pistorius vallomását a beosonó betörőről.

A City Press arról is ír, hogy Pistorius az apját hívta hajnali fél négykor, és arra kérte, hogy menjen át hozzá. Amikor a család megérkezett, a férfi éppen karjaiban vitte le a hallba barátnője élettelen testét. A nővérének azt mondta, hogy egy szörnyű félreértés történt, és Steenkampot összetévesztette egy betörővel. A nő még lélegzett, és Pistorius próbálta életben tartani, de pár perccel a mentők érkezése után halottnak nyilvánították.

A Daily Mail információi szerint a rendőrség vizsgálódik, hogy a teljesítmény fokozó szteroidok miatt kiváltott dührohamban ölt-e a műlábú futó. Az újság a Sunra hivatkozva arról ír, hogy a pretoriai házban szteroidkészítményeket találtak. Ráadásul speciálisan drogokra és szteroidra is vizsgálják a futó vérét.

Pistorius fegyvermániáját erősíti az a történet, mely szerint még januárban járt barátaival a Tasha étteremlánc egyik üzletében, többek közt a boxoló Kevin Lerenával. Pistoriusnak egy pisztolyt mutattak, azt nézegette, amikor a fegyver hirtelen elsült. A golyó csak néhány centire csapódott be Lerena lábától – számolt be a South Africa's Beeld a vacsoráról.

Pistorius bocsánatot kért az eset miatt, mely Lerena szerint egy véletlen baleset volt, és senki nem sérült meg.